FOOD & BEVERAGE

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2021

Ολόκληρη η λίστα – Κανένα ελληνικό
Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2021

Το εστιατόριο Noma του René Redzepi που μέσα στον Σεπτέμβριο πήρε και το τρίτο αστέρι Michelin, ανέβηκε ξανά στην κορυφή της λίστας των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο, μετά από την τελευταία φορά που είχε βρεθεί εκεί το 2014.

Το Noma που είναι στην πραγματικότητα το νέο Noma – άνοιξε στην τρέχουσα τοποθεσία του τον Φεβρουάριο του 2018 με ένα μενού γευσιγνωσίας που αλλάζει κυκλικά μερικές φορές το χρόνο – οι νίκες από το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014 δεν υπολογίζονται. Τώρα που σαν Noma 2 βρέθηκε στην πρώτη θέση, θα πρέπει να είναι εκτός λίστας το επόμενο έτος, εκτός εάν ο René Redzepi κάνει άλλη επανεκκίνηση ή αν ο οργανισμός 50 Best Restaurants, αλλάξει ξανά τους κανόνες του.

Το Noma, άνοιξε για πρώτη φορά στη γειτονιά Christianhavn της Κοπεγχάγης το 2003 και πήρε για πρώτη φορά την κορυφαία θέση στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο το 2010.

Ένας νέος κανόνας που εισήχθη στα βραβεία του 2019 κατέστησε τους προηγούμενους νικητές του κορυφαίου τίτλου μη επιλέξιμους για τη λίστα, αλλά το Noma μπόρεσε να κάνει την αλλαγή καθώς έκλεισε το 2016 και στη συνέχεια άνοιξε ξανά σε μια νέα τοποθεσία της Κοπεγχάγης δύο χρόνια αργότερα.
Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή στους κανόνες αποκλείει το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, το Fat Duck στο Λονδίνο, την Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας και το νο1 του 2019, Mirazur στο Menton της Γαλλίας. Αυτά τα εστιατόρια έχουν πλέον εγγραφεί σε ξεχωριστό πρόγραμμα “Best of the Best”, στο οποίο το Noma 2 είναι το νεότερο μέλος.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ζωντανής τελετής στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Ένα άλλο ακριβό μενού γευσιγνωσίας της Κοπεγχάγης, το Geranium, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Αυτή είναι η πρώτη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Οι ψήφοι για τη λίστα του 2021 λαμβάνουν υπόψη τις ψήφους που δόθηκαν για τη λίστα του 2020 καθώς και μια ψηφοφορία «ανανέωσης» του Μαρτίου 2021, στην οποία οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να εκδώσουν νέες ψήφους, αλλά μόνο για εστιατόρια στη δική τους περιοχή.

Σε όλες τις 19 εκδόσεις της ετήσιας λίστας, μόνο ευρωπαϊκά ή βορειοαμερικανικά εστιατόρια έχουν καταλάβει την νο 1 θέση. Η κορυφαία θέση δεν πήγε ποτέ σε εστιατόριο της Νότιας Αμερικής ή της Ασίας και δεν υπάρχουν τρέχοντα εστιατόρια στη λίστα από οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή. (Ο οργανισμός σχεδιάζει να ξεκινήσει μια περιφερειακή λίστα που θα καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2022.) Το μόνο εστιατόριο από την ηπειρωτική Κίνα, την πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, είναι ένα μενού γευσιγνωσίας 900 δολαρίων που διαχειρίζεται ένας Γάλλος, μια πραγματικότητα που ισχύει για πάνω από μισή δεκαετία, αν και το Chairman, ένα καντονέζικο σημείο στο Χονγκ Κονγκ, κατάφερε να φτάσει στο Νο 10 φέτος.

Δεν υπάρχουν εστιατόρια στη λίστα από την Ινδία, μια χώρα 1,38 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το μόνο εστιατόριο από την Αφρική, μια ήπειρο 1,28 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ένα παραθαλάσσιο μέρος της Νότιας Αφρικής που διευθύνεται από τον σεφ Kobus van der Merwe.

Η λίστα έχει δεσμευτεί για την ισότητα των φύλων μεταξύ των 1.000 και πλέον κριτών της, αν και δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο είχε αυτή η απόφαση στη σύνθεση της λίστας. Συνολικά, η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων, περιλαμβάνει μόλις τέσσερα εστιατόρια με επικεφαλής γυναίκες σεφ, ένα λιγότερο από πέρυσι μετά την αποχώρηση της σεφ Daniela Soto-Innes από το Cosme του Enrique Olvera στη Νέα Υόρκη. Ορισμένοι χώροι έχουν συνιδιοκτήτες γυναίκες, όπως το SingleThread στο Healdsburg, CA και το Atomix στη Νέα Υόρκη.

Το Cosme παρέμεινε το αμερικανικό εστιατόριο με την υψηλότερη βαθμολογία στο Νο 22, ακολουθούμενο από το Benu στο Νο 28, το SingleThread στο Νο 37, το Atomix στο Νο 43 και το Le Bernardin στο Νο 44 και το Atelier Crenn στο Νο 48. Εστιατόρια στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων θέσεων, ενώ οι ΗΠΑ κατέλαβαν τον περισσότερο χώρο για μεμονωμένη χώρα στη λίστα.

To World’s 50 Best Restaurants Academy είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.
Κανένας από τους υπαλλήλους οποιουδήποτε από τους χορηγούς που σχετίζονται με τα βραβεία, ψηφίζει ή έχει οποιαδήποτε επιρροή στα αποτελέσματα.
Η Ακαδημία αποτελείται από περίπου 1000 μέλη, το καθένα έχει επιλεγεί για την έμπειρη γνώμη του στη διεθνή σκηνή των εστιατορίων.
Για να δημιουργηθεί η Ακαδημία, και να δοθεί μια δίκαιη εκπροσώπηση στην παγκόσμια σκηνή εστιατορίων, ο κόσμος διαιρείται σε πάνω από 26 γεωγραφικές περιοχές.
Κάθε περιοχή έχει ένα πρόεδρο που ορίζεται για τις γνώσεις του για το δικό του μέρος του κόσμου.
Όλοι οι ψηφοφόροι, εκτός από τον πρόεδρο της Ακαδημίας και τους αντιπρόεδρους, πρέπει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Τουλάχιστον το 25% του πάνελ ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Αυτή είναι η λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2021
 1. Noma (Copenhagen, Denmark)
 2. Geranium (Copenhagen, Denmark)
 3. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)
 4. Central (Lima, Peru) Best Restaurant in South America
 5. Disfrutar (Barcelona, Spain)
 6. Frantzén (Stockholm, Sweden)
 7. Maido (Lima, Peru) (up three places)
 8. Odette (Singapore) Best Restaurant in Asia
 9. Pujol (Mexico City, Mexico) Best Restaurant in North America
 10. The Chairman (Hong Kong) Highest Climber Award
 11. Den (Tokyo, Japan)
 12. Steirereck (Vienna, Austria) Art of Hospitality Award
 13. Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
 14. Mugaritz (San Sebastian, Spain)
 15. Lido 84 (Gardone Riviera, Italy) Highest New Entry Award
 16. Elkano (Getaria, Spain)
 17. A Casa do Porco (São Paulo, Brazil)
 18. Piazza Duomo (Alba, Italy)
 19. Narisawa (Tokyo, Japan)
 20. DiverXO (Madrid, Spain)
 21. Hiša Franko (Kobarid, Slovenia)
 22. Cosme (New York City)
 23. Arpège (Paris, France)
 24. Septime (Paris, France)
 25. White Rabbit (Moscow, Russia)
 26. Le Calandre (Rubano, Italy)
 27. Quintonil (Mexico City, Mexico)
 28. Benu (San Francisco, California)
 29. Reale (Castel di Sangro, Italy)
 30. Twins Garden (Moscow, Russia)
 31. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)
 32. The Clove Club (London, UK)
 33. Lyle’s (London, UK)
 34. Burnt Ends (Singapore) New entry
 35. Ultraviolet (Shanghai, China)
 36. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgium)
 37. SingleThread (Healdsburg, California)
 38. Boragó (Santiago, Chile) Sustainable Restaurant Award
 39. Florilege (Tokyo, Japan) New entry
 40. Sühring (Bangkok, Thailand)
 41. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris, France)
 42. Belcanto (Lisbon, Portugal)
 43. Atomix (New York City) New entry
 44. Le Bernardin (New York City)
 45. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Germany) New entry
 46. Leo (Bogotá, Colombia)
 47. Maaemo (Oslo, Norway)
 48. Atelier Crenn (San Francisco, California)
 49. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)
 50. Wolfgat (Paternoster, South Africa) Best restaurant in Africa

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας