FOOD & BEVERAGE

Ένα νέο βιβλίο μαγειρικής βοηθά τους ανθρώπους που έχασαν την αίσθηση της μυρωδιάς τους, λόγω της Covid, να μαγειρεύουν ξανά

Ένα νέο βιβλίο μαγειρικής βοηθά τους ανθρώπους που έχασαν την αίσθηση της μυρωδιάς τους, λόγω της Covid, να μαγειρεύουν ξανά

Χάρη στην πρόοδο του εμβολιασμού, υπάρχει κάποια αισιοδοξία στον ορίζοντα ότι τα χειρότερα μέρη της πανδημικής ζωής θα μπορούσαν σύντομα να τελειώσουν για τους περισσότερους από εμάς νωρίτερα και όχι αργότερα. Αλλά για όσους έχουν εκτεθεί στην Covid-19 και εξακολουθούν να πάσχουν από αυτό που όλο και περισσότερο αναφέρεται ως «μακρύ covid», ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς για την ιατρική κοινότητα να κατανοήσει πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού, ορισμένοι από αυτούς που έχουν νοσήσει εξακολουθούν να πάσχουν από μειωμένη (ή ακόμη και ανύπαρκτη) αίσθηση οσμής και γεύσης. Αν και – συγκριτικά μιλώντας – δεν είναι το πιο σοβαρό από τα πιθανά συμπτώματα, σίγουρα ο ασθενής χάνει την απόλαυση από το φαγητό και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του.

Ευτυχώς, μια ομάδα δύο Βρετανών σεφ θέλει να βοηθήσει τους πάσχοντες από Covid να πάρουν λίγη χαρά πίσω στην κουζίνα και στο τραπέζι δείπνου με τη βοήθεια μιας σειράς συνταγών ειδικά προσαρμοσμένων στο απογοητευτικό «νέο τους».

Το βιβλίο Taste & Flavour που γράφτηκε από τους Ryan Riley και Kimberly Duke περιλαμβάνει συνταγές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ευχαριστήσουν εκείνους με απουσία ή παραμορφωμένη αίσθηση οσμής (που είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αίσθηση της γεύσης).

Η εμπειρία μαγειρικής του ντουέτου για όσους χάνουν μια αίσθηση γεύσης ή μυρωδιάς προέρχεται από τη δουλειά τους στο Life Kitchen, μια δωρεάν σχολή μαγειρικής στο Sunderland της Αγγλίας που άνοιξαν για να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο να βρουν τη χαρά στο μαγείρεμα και το φαγητό σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για αυτούς. Καθώς η πανδημία επιδεινώθηκε και το σύμπτωμα της Covid-19 έγινε πιο συνηθισμένο, η Riley και ο Duke άρχισαν να δουλεύουν προσαρμόζοντας τη στρατηγική τους για μια αναδυόμενη τάξη ανθρώπων με προβλήματα γεύσης και όσφρησης.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το βιβλίο «Taste & Flavour» ξεκίνησε παρουσιάζοντας, σε ανθρώπους που νόσησαν από την COVID-19 και συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα απώλειας γεύσης και όσφρησης, περίπου 300 συνταγές για να τις περιορίσουν σε μια λίστα με 17 που πέρασαν το τεστ “γεύση”. Αυτό σημαίνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, έμφαση στην υφή ενώ συνοδεύεται από μπισκότο umami προκειμένου να διεγερθούν οι σιελογόνοι αδένες. Ταυτόχρονα, οι συνταγές αποφεύγουν επίσης ορισμένα τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, ακόμη και τη σοκολάτα που ξαφνικά έχουν τρομερή γεύση για όσους χάνουν μια φυσιολογική αίσθηση οσμής.


Με πληροφορίες από foodandwine.com και allrecipes.com

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας