
Το ασύρτικο και το ξινόμαυρο, δύο εκ των γνωστότερων ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών, πιστοποιήθηκαν βιοδυναμικά μέσω της Demeter.

Σε φιλόξενο έδαφος, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, εκεί που το ξινόμαυρο έγραψε την δική του τρανή ιστορία στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ηλίας Μελέτης φύτεψε αρχικά 13 στρέμματα των δικών του αμπελώνων ώστε να παράγει το δικό του κρασί. Ο αμπελώνας καλλιεργήθηκε, από την πρώτη στιγμή, βάση των αρχών της βιοδυναμικής καλλιέργειας.
Τι είναι η Βιοδυναμική Καλλιέργεια
Κατά πολλούς, η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια «ακραία» βιολογική καλλιέργεια, απόλυτα φυσική και συνειδητοποιημένη πνευματικά, με βάση τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις, το ευρύτερο περιβάλλον και το σύμπαν.
Μπερδεμένο ακούγεται αυτό αλλά δεν αποτελεί το θέμα του ρεπορτάζ. Αξίζει να αναφερθεί μόνο πως σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας, η αντίληψη και η αντιμετώπιση της φύσης είναι ολιστική.
Κάθε οργανισμός είναι μέρος ενός συνόλου, που αλληλο-εξαρτάται και επηρεάζεται. Τα φυτά, στηρίζονται στη γη, στο νερό, στον αέρα (το φως) και στη φωτιά (τη θερμότητα), δυνάμεις που εκφράζονται στο φυτό.
Έτσι, οι ρίζες τα φύλλα, τα άνθη ο καρπός, δεν είναι παρά εκφράσεις αυτών των δυνάμεων. Δύο δυνάμεις αντιδιαστέλλονται συνεχώς στα φυτά: η μία τα υψώνει προς τα άνω (προς τον ήλιο) και η άλλη τα τραβά προς τα κάτω, προς τη γη.
Ο φετινός τρύγος και τα σχέδια για το μέλλον

Ο Ηλίας Μελέτης πρωτοπορεί και βάζει τον Όλυμπο και την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Μιας και οι ποικιλίες ασύρτικο και ξινόμαυρο πιστοποιήθηκαν για πρώτη φορά βιοδυναμικά στην Ελλάδα άρα και στον κόσμο. Βιοδυναμικά είναι πιστοποιημένος και ο αμπελώνας της Sant’or wines στην Πελοπόννησο με άλλες ποικιλίες.
Ο αμπελώνας βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δίου-Ολύμπου στην ευρύτερη περιοχή της Κονταριώτισσας. Στα 13 στρέμματα ασύρτικου και ξινόμαυρου έχει προγραμματιστεί, εντός του 2021, φύτευση νέων ποικιλιών με στόχο ο αμπελώνας να φτάσει τα 25 στρέμματα συνολικά. Έχει ήδη εγκριθεί – μέσω Leader – και ξεκινά άμεσα η κατασκευή βιολογικού – βιοδυναμικού οινοποιείου στην περιοχή της Αρχαίας Πύδνας – Μακρυγιάλου.

Η πρώτη πειραματική εμφιάλωση γίνεται φέτος (τρύγος 2020) με το ερυθρό ξινόμαυρο ήδη να παλαιώνει σε αμφορέα!!
Τέλος, σύντομα θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια για το όνομα του οινοποιείου, τις ετικέτες, τους συνεργάτες, την οικογένεια και πολλά άλλα. Ελπίζω κάποια από αυτά στη συνέντευξη που έχουμε προγραμματίσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Σχολιάστε το άρθρο