Τι λένε για τα κρασιά του Ολύμπου οι αμπελουργοί, οι παραγωγοί και οι έμποροι – Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του κλάδου – Ποιες οι νέες τάσεις σύμφωνα με την κατανάλωση στα wine bar

Τα κρασιά της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου σημειώνουν τα τελευταία χρόνια ποιοτικά άλματα. Όλο και περισσότερα κρασιά βραβεύονται σε διαγωνισμούς, στην προσπάθεια που κάνουν οι παραγωγοί να βάλουν την περιοχή στον οινικό χάρτη. Κι αν η περιοχή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν γνωστή για το Π.Ο.Π. Ραψάνη που παράγεται, νέοι και παλαιότεροι παραγωγοί δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα να ανεβάσουν τον ποιοτικό «πήχη» επενδύοντας σε νέες ποικιλίες, αναδεικνύοντας νέα χαρμάνια με γηγενείς ποικιλίες και βέβαια δημιουργώντας μια νέα γενιά οινόφιλων στην περιοχή μας. Η σχέση των παρολύμπιων περιοχών με το κρασί είναι διαχρονική και χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Η μετά το lockdown εποχή αποτελεί μια νέα πρόκληση για τους παραγωγούς και δημιουργεί μια νέες τάσεις για τους καταναλωτές. Το olympusmera.gr μπήκε στην διαδικασία να αναδείξει το θέμα του κρασιού σε όλο του το φάσμα από το αμπέλι έως και το ποτήρι του καταναλωτή.
Καλή η χρονιά στην παραγωγή

Φωτογραφία από παλαιότερο αφιέρωμα του olympusmera.gr
Ο οινολόγος Ευρυπίδης Κατσαρός, από το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου, θεωρεί πως «η χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά όσον αφορά την παραγωγή. Πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Είχαμε κρύο χειμώνα και αρκετές βροχοπτώσεις που δημιουργούν ένα ρεζερβουάρ νερού στο σταφύλι. Ευτυχώς οι ασθενείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν προκάλεσαν πρόβλημα στην υγεία των φυτών».

Διαφορετικά εξελίσσεται η κατάσταση στην Ράχη Πιερίας, εκεί όπου ο οινοποιός Απόστολος Κούρτης καλλιεργεί, από άποψη, αυστηρά βιολογικά τα αμπέλια του: «οι τελευταίες βροχοπτώσεις και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις κάνουν την φετινή χρονιά είναι λίγο πιο δύσκολη από την εξαιρετική περυσινή».
Μουδιασμένο το ξεκίνημα μετά την άρση, χαμένη η χρονιά

Είναι κοινά αποδεκτό πως επί ένα δίμηνο ουσιαστικά δεν υπήρχαν πωλήσεις. «Ειδικά για τα μικρά οινοποιεία, που δεν είναι τοποθετημένα στις αλυσίδες των super markets, η κατάσταση ήταν δραματική», μας λέει ο Θάνος Ντούγκος παραγωγός και οινοποιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) και συνιδιοκτήτη στο «Κτήμα Ντούγκος» στην ζώνη της Ραψάνης στον Όλυμπο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Απόστολος Κούρτης αλλά και ο οινολόγος Ανδρέας Πάντος της Πιερίας Ερατεινής.

Ο Κούρτης προσπαθώντας να δώσει μια νότα χιούμορ στην δραματική κατάσταση αναφέρει:
«Στα 100 μπουκάλια μας έμεναν την επόμενη ημέρα 97, τα που έλειπαν τα πίναμε εμείς».
Ο Θάνος Ντούγκος περίμενε με ανυπομονησία το ξεκίνημα της εστίασης – όπως και οι περισσότεροι – ώστε να ξεκινήσει να δουλεύει: «Περιμέναμε να ανοίξουν τα μαγαζιά ώστε να γίνει κάποιος τζίρος. Αυτό όμως δεν συνέβη. Η αγορά – ειδικά η εστίαση – είναι μουδιασμένη. Στο κομμάτι του φαγητού υπάρχει φόβος και οικονομική δυσπραγία».

Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Παναγιώτης Βουζουνεράκης, έμπορος εκλεκτών οίνων και ποτών με έδρα τη Θεσσαλονίκη: «Η χρονιά είναι χαμένη εντελώς. Δεν δουλεύει το ξενοδοχειακό κομμάτι που υπήρχαν και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις. Στο κομμάτι της εστίασης δυστυχώς δεν δουλεύει. Δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον Έλληνα να πάει στο εστιατόριο. Οι οικονομικές εξελίξεις κάνουν την κατάσταση χειρότερη.
Επίσης με τα μέτρα που ισχύουν δεν μπορεί να έχει και ο κόσμος διάθεση να πάει για φαγητό. Είναι λες και μπαίνει σε χειρουργείο με τις μάσκες των σερβιτόρων.
Παράλληλα η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα είναι δραματική και η χειρότερη των τελευταίων ετών. Καμία σχέση τα μνημόνια και τα capital controls».
Μεγάλη η πτώση στις πωλήσεις, εξαγωγές με το σταγονόμετρο
Οι εκτιμήσεις για την πτώση των πωλήσεων είναι από 55 έως και 70% για το πρώτο εξάμηνο του έτους που κλείνει σε λίγες μέρες.
Για μια χρονιά που τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ξεκίνησε καλά μα στην συνέχεια ήρθε ότι χειρότερο μπορούσε να φανταστεί ο καθένας, κάνουν λόγο όλοι οι εμπλεκόμενοι με το κρασί.
Ο Ευρυπίδης Κατσαρός θέλει να κρατήσει την αισιοδοξία «σε μια σαφώς πτωτική χρονιά με κάποιες εξαγωγές σε χώρες όπως η Νότια Κορέα». Το ίδιο και ο Ανδρέας Πάντος «άνοιξε δειλά η Γερμανία, για την Αμερική ούτε λόγος. Από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε».
Δύσκολη η πρόσβαση στα δάνεια και τα προβλήματα του κλάδου

«Από αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σε σχέση με αυτά που γίνονται στις τράπεζες υπάρχει τεράστια διαφορά, αυτά που ζητάνε είναι απίστευτα.» μας λέει ο Παναγιώτης Βουζουνεράκης.
«Οι τράπεζες ζητάνε μετρητά ως εγγύηση για το 20% του δανείου που δεν εγγυάται το κράτος. Μα αν είχα μετρητά θα πήγαινα να πάρω δάνειο;», αναρωτιέται ο Θάνος Ντούγκος που εκτιμά πως η αγορά τρέχει από 55 – 70% κάτω στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Μπορεί να μας ζητήσουν και κάποιο… νεφρό να δώσουμε οι τράπεζες»
Στο 55% προσδιορίζει την πτώση και ο Ανδρεάς Πάντος, με τον Απόστολο Κούρτη να κάνει λόγο για πτώση στο 70% μιας και «στην Πιερία δουλεύει μόνο το λιανοπούλι και έχουμε ζήτηση από κάποια eshop που συνεργαζόμαστε».
«Η αγορά ξεκινά να κανιβαλίζεται…»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΜΟΕ, διαστάσεις «κανιβαλισμού» λαμβάνουν – πλέον – χώρα στην αγορά, μιας και οι μεγάλοι παραγωγοί αποφασίζουν προσφορές κιβωτιακές επί των προϊόντων. «Στον φόβο μην τους μείνουν τα κρασιά και τα κάνουν οινόπνευμα…».
Τα λεγόμενα Ντούγκου συμμερίζεται – εν μέρει – και ο Παναγιώτης Βουζουνεράκης που – και – μέσω του cava.gr δίνει την κιβωτιακή παροχή, που λαμβάνει ως έμπορος, σε έκπτωση επί της φιάλης στον καταναλωτή.
Ο Απόστολος Κούρτης, ως μικρός παραγωγός, δέχεται την πίεση από τους «μεγάλους του κλάδου».
«Δίνουνε τις προσφορές και εμείς δεχόμαστε πιέσεις από τους αγοραστές για φθηνότερο προϊόν. Δεν γίνεται όμως πάντα να αναζητάς το φθηνότερο…»
Προβλήματα και μάλιστα μεγάλα αντιμετωπίζουν οι μικροί παραγωγοί άρα και η πλειονότητα του κλάδου, μιας και 1200 από τα 1500 οινοποιεία στην Ελλάδα είναι μικροί παραγωγοί.
«Η πολιτεία είναι απούσα. Τα οινοποιεία με αγροτικό ΚΑΔ δεν μπήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή ήθελαν έναν μόνιμο υπάλληλο, ενώ εμείς δουλεύουμε μόνο με εποχιακούς. Στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και πάλι πολλοί δεν συμμετείχαμε γιατί υπήρχε ως προϋπόθεση η χρήση ταμειακής μηχανής. Πάλι απ’ ‘έξω τα οινοποιεία.», μας λέει ο Θάνος Ντούγκος πρόεδρος του ΣΜΟΕ.
Δεδομένο είναι πως η απόσταξη κρίσης – δηλαδή στην υπερπροσφορά που υπάρχει, κάποια κρασιά να μετατραπούν σε οινόπνευμα – των 15 – 17 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση σήμερα.
«Ένα δεύτερο lockdown θα έχει πολύ άσχημες συνέπειες στην οινοποιεία της Ελλάδας», αναφέρει ο Ανδρέας Πάντος.
Στην τελική κατανάλωση, οι νέες τάσεις στα wine bar

Κι ενώ οι παραγωγοί και οι έμποροι του κρασιού αποτυπώνουν με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ πως «οι περισσότεροι καταναλώνουν καφέδες…», ο Δημήτρης Πόδας, άριστος γνώστης της αγοράς και του κρασιού και wine manager στο wine bar Περιήλιον στην Κατερίνη, έρχεται με τα λεγόμενά του να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Ξεκινήσαμε από εκεί που σταματήσαμε προ 3 μηνών περίπου»
και συνεχίζει: «δεδομένο το ότι η χρονιά κινείται πτωτικά. Είχα την χαρά να παρακολουθήσω, όσο το lockdown διαρκούσε, συνεντεύξεις μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού που έλεγαν πως απευθυνόμαστε σε μια αγορά που δεν υπάρχει. Επίσης λένε πως η αγορά θα επανέρθει σε 1,5 χρόνο στα επίπεδα που ήταν. Από εκεί και πέρα το κρασί δεν είναι κάτι με ημερομηνία λήξης για 1 – 1,5 χρόνο.»
«Δεν βλέπω κάποια πτώση στην κατανάλωση. Συνολικά το κρασί προοδεύει και προοδεύουν και οι καταναλωτές. Τα καινούρια ερεθίσματα οφείλουμε να τα ακολουθούμε. Κι εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση πλέον για τα wine bar. Να ακολουθήσουμε τις τάσεις που δημιουργούνται για να ικανοποιήσουμε τους – ούτως ή άλλως – ψαγμένους καταναλωτές».
«Ο καταναλωτής βγήκε από την καραντίνα θέλοντας μια φρέσκια οπτική από εμάς, αναζητώντας την αισιοδοξία. Όποιος πρόσφερε την αισιοδοξία βγήκε κερδισμένος», κλείνει την συζήτηση μας ο Δημήτρης Πόδας.
Η αισιοδοξία για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, που φαίνεται πως αργεί για τουλάχιστον 1,5 χρόνο στο κρασί, είναι αυτό που έμεινε από το παραπάνω ρεπορτάζ. Εύχομαι οι δύσκολες καταστάσεις που ζούμε να έχουν, όσο το δυνατόν τις μικρότερες συνέπειες και οι παραγωγοί να στηριχθούν όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι.
Θεωρώ πως τα μικρά οινοποιεία επιτελούν κι έναν άλλον σημαντικό ρόλο. Τονώνουν οικονομικά την περιφέρεια και δίνουν δουλειά σε κόσμο που επέλεξε να ζει στα χωριά μας.
Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες στο ρεπορτάζ.
Για το olympusmera.gr
Σχολιάστε το άρθρο