FOOD & BEVERAGE

Liber Pater: Το ακριβότερο κρασί του κόσμου

Αν σας ρωτούσαν ποιο είναι το ακριβότερο κρασί του Μπορντό, αυθόρμητα οι περισσότεροι/ες θα δίνατε μια απάντηση που θα περιελάμβανε το Petrus, το Le Pin, πιθανότατα το Chateau Lafite Rothschild, το Chateau Margaux, το Chateau Haut-Brion κ.α. «μεγάλα» και πασίγνωστα κρασιά στον πλανήτη.

Κι  όμως, ακόμα και το Petrus, η το Le Pin, που η μέση τιμή λιανικής πώλησης τους (βάσει του  wine searcher) είναι γύρω στα 3.000€, υπολείπονται τιμολογιακά του Liber Pater, το οποίο βγήκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2019 στην τιμή των 30.000€ η φιάλη! Ξεπερνά ακόμα και το Romanée-Conti που η μέση τιμή του είναι 18.000€

Μόνο 550 μπουκάλια του Liber Pater 2015 παρήχθησαν και μόλις 240 απ΄αυτά, κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους – με μια τιμή που «δείχνει την πραγματική και παλιά γεύση του Μπορντό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του  κτήματος.

Σε συνέντευξή του στο Decanter.com, ο ιδιοκτήτης και οινοποιός του Liber Pater, Loïc Pasquet, είπε ότι καμία τιμή δεν μπορεί πραγματικά να αποδώσει δικαιοσύνη στην 150χρονη ιστορία του Μπορντό, αλλά η αποστολή του ήταν «να προσπαθήσει να διατηρήσει τις πρακτικές των προγόνων μας και να διατηρήσει την αρχική γεύση του Μπορντό άθικτη’

Ο Loïc Pasquet, απέκτησε το κτήμα, με έδρα το Landiras στην κοινότητα Graves, το 2005 και ξεκίνησε να αναβιώνει σπάνιες ποικιλίες σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων των Coulant και Castets, και να χρησιμοποιεί αμφορείς για να φτιάξει κρασί σε προ-φυλλοξηρικό στυλ. Πιστεύει ότι αυτό τονίζει την «αποκλειστικότητα» του Μπορντό. Έχει επίσης φυτεύσει σε υψηλότερη από το συνηθισμένο πυκνότητα φυτά, 20.000 ρίζες ανά εκτάριο, σε σύγκριση με τον κατά μέσο όρο 10.000, σε όλη την περιοχή σήμερα.

Ολόκληρος ο αμπελώνας καλλιεργείται από τον ιδιοκτήτη και ένα μουλάρι. Ο Loic Pasquet χρησιμοποιεί επίσης ένα άροτρο ηλικίας άνω των 150 ετών.

Έτσι, ενώ πολλά πράγματα είναι διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης 100% νέων, γαλλικών δρύινων βαρελιών, επιλογής, μηλογαλακτικής ζύμωσης σε βαρέλια και άλλων σύγχρονων τεχνικών, όταν δοκιμάζετε το κρασί του Liber Pater, αυτό είναι τόσο κοντά στα κρασιά που παράγονταν τον 19ο αιώνα, αν και με μια σύγχρονη πινελιά.

Το Liber Pater πήρε το όνομά του από έναν αρχαίο Ρωμαίο θεό που συνδέθηκε με τον Βάκχο. Ο Liber Pater θεωρήθηκε ο Θεός των αμπέλων, του κρασιού, της αφθονίας και ακόμη και της γονιμότητας. Το κτήμα παράγει τρία κρασιά, ένα κόκκινο κρασί, ένα λευκό κρασί και ένα λευκό, επιδόρπιο κρασί.

Τον Ιανουάριο του 2016, τελείωσε μια μακροχρόνια διαμάχη του Loic Pasquet με τη Γαλλική Διοίκηση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σχετικά με τα χρήματα που προβλέπονται για τη γεωργική προώθηση.

Τα χρήματα επιστράφηκαν μαζί με ένα μικρό πρόστιμο. Η μόνη άλλη αλλαγή ήταν ότι από το 2015, τα κρασιά θα μπορούν να πωλούνται ως Vin de France, σε αντίθεση με προηγούμενα vintages που είχαν χαρακτηριστεί ως AOC Graves, λόγω της χρήσης ποικιλιών σταφυλιών που δεν επιτρέπονται από τις επίσημες οδηγίες του Μπορντό.

Το Liber Pater vintage 2015, παρήχθη εξ ολοκλήρου από αμπέλια χωρίς μοσχεύματα και περιλαμβάνει ένα μείγμα σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών που  καλλιεργούνταν παλαιότερα  στο Μπορντό, συμπεριλαμβανομένων: Petite Vidure, Tarnay, Castets και St-Macaire, μαζί με τα πιο γνωστά Petit Verdot και Malbec.

Οι καθαρές αποδόσεις είναι συχνά οι χαμηλότερες σε ολόκληρη την ονομασία προέλευσης Μπορντό. Το 2009, ήταν μόλις 15 εκατόλιτρα ανά εκτάριο. Το 2010 και το 2011, οι αποδόσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες σε μόλις 10 εκατόλιτρα ανά εκτάριο και το 2015, ήταν ακόμη λιγότερο!

Το cuvée οινοποιήθηκε σε πήλινους  αμφορείς,  250 και 400 λίτρων, με περίοδο διαβροχής δύο μηνών ακολουθούμενη από ωρίμανση τριών ετών.

Ο Loïc Pasquet, αναφέρει ότι το vintage 2015 έχει αισθήσεις «που σπάνια βρίσκονται σε κρασιά από το Μπορντό λόγω της αλλαγής στη γεύση μετά τη φυλλοξήρα».

Είπε ότι ήταν «ένα καθαρό κρασί με ειλικρίνεια, φινέτσα και κομψότητα, όπως η παλιά γεύση της προ-φυλλοξέρας εποχής του Μπορντό. Έχει μια λεπτή μύτη με αρώματα λουλουδιών και νότες τραγανών μαύρων φρούτων του δάσους, με μεταξένιες τανίνες και μακρά φινετσάτη επίγευση. »

Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της αγοράς για ένα κρασί Bordeaux σε τέτοιες τιμές, ο Pasquet είπε: «Οι λάτρεις του κρασιού και οι συλλέκτες θέλουν να εκτιμήσουν το αυθεντικό εκλεκτό κρασί του Μπορντό. Είναι μια μοναδική εμπειρία. Κάνω ό, τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω την κληρονομιά μας ».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα κρασιά Liber Pater θα είναι πάντα αποκλειστικά. Η χρήση μη εμβολιασμένων αμπέλων είναι αποκλειστική, 20.000 αμπέλια ανά εκτάριο είναι αποκλειστική, οι αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών είναι αποκλειστικές και οι αμφορείς είναι αποκλειστικοί. ” Άλλα οινοποιεία σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αμφορείς, ιδίως στη Γεωργία, αλλά είναι σπάνια στο Μπορντό.

Το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο

Το κρασί, πωλείται με τιμή 30.000 € το μπουκάλι (/ 26.600 £ / 33.420 US $).

Το vintage 2015 είναι η έκτη κυκλοφορία του κτήματος από τότε που ανέλαβε ο Pasquet, παράλληλα με τα 2006, 2007, 2009, 2010 και 2011.

Δεν θα υπάρξει το 2016 ή το 2017 λόγω παγετού και αναφύτευσης, αλλά το vintage 2018 θα κυκλοφορήσει το 2021.

Μιλώντας για το vintage του 2018, ο Pasquet είπε ότι θα είναι μια υπέροχη χρονιά και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό που δοκιμάσαμε μέχρι τώρα.

Με πληροφορίες από το decanter.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα