FOOD & BEVERAGE

Χάρτης των Γεύσεων | Το olympusmera.gr ανοίγει τις πύλες του μεγαλύτερου οινικού γεγονότος στη Βόρεια Ελλάδα

Συνέντευξη της Μαρίας Νέτσικα στον Γιάννη Παπαζαχαρία, μία μέρα πριν οι πύλες του Βελλίδιου ανοίξουν για τον 17ο Χάρτη των Γεύσεων

Ξεκίνησα για το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο μη έχοντας διόλου προετοιμαστεί. Ήμουν σίγουρος πως οι ερωτήσεις θα μου βγουν «νεράκι». Το ραντεβού με την Μαρία Νέτσικα είχε κλειστεί προ ημερών, μετά από τηλεφωνική επαφή που είχαμε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Έχω την χαρά, εδώ και 17 χρόνια, να μην έχω απουσιάσει από κανέναν Χάρτη των Γεύσεων, σε μια διαδρομή που ξεκίνησε από τον Μύλο, μεταφέρθηκε στο λιμάνι και από το 2015 στο Κέντρο της συμπρωτεύουσας. Η συνεχής και ακατάπαυστη ενασχόλησή μου με το κρασί, έχει και τα καλά της.

Την ώρα που οδηγούσα άρχισα να σκέφτομαι τι να ρωτήσω την Μαρία Νέτσικα. Σταμάτησα σε μια παρκίδα στα δεξιά και άρχισα να σημειώνω. Νομίζω πως τα ρώτησα όλα, τουλάχιστον αυτά που εμένα απασχολούσαν εδώ και χρόνια, τόσο για την διοργάνωση, όσο και για τη ίδια.

Να ενημερώσω, αυτούς που δεν ξέρουν, πως η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός, οινολόγος και δημοσιογράφος οίνου. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στη Γαλλία τις σπουδές της στον κλάδο της Οινολογίας.

Από το 1996 εκπαιδεύει τους οινόφιλους της Βόρειας Ελλάδας στο «Wine Club THESSALONIKI ’96». Με την εταιρεία «Wine Plus» οργανώνει, κάθε χρόνο, τη δημοφιλή έκθεση οίνων και αποσταγμάτων, «Χάρτης των Γεύσεων» και παράλληλα οινικά event.

Εν μέσω προετοιμασιών για τον 17ο Χάρτη των Γεύσεων, καθίσαμε και τα είπαμε στο μικρό καφέ έξω από τον συνεδριακό χώρο.

Γιάννης Παπαζαχαρίας: Τι το διαφορετικό έχει ο 17ος Χάρτης των Γεύσεων;

Μαρία Νέτσικα:  Κάτι ριζικά διαφορετικό δεν έχει η φετινή εκδήλωση σε σχέση με τις τελευταίες δύο διοργανώσεις. Ωστόσο εφέτος έχουμε τους περισσότερους εκθέτες από κάθε άλλη χρονιά, περισσότερους εισαγωγείς κρασιών που σημαίνει περισσότερα κρασιά εισαγωγής προς γευστική δοκιμή. Παράλληλα εμπλουτίζουμε συνεχώς το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε μαζί της Πανελλήνια Ένωση Οινοχοών που θα πραγματοποιήσουν δύο επιδείξεις: Το άνοιγμα των αφρωδών κρασιών και η μετάγγιση που είναι δράσεις που απευθύνονται και σε επαγγελματίες.

Γ.Π: Πόσοι οινόφιλοι αναμένεται να «περάσουν» από τον φετινό Χάρτη των Γεύσεων;

Μ.Ν.: Σε γενικές γραμμές οι επισκέπτες μας είναι πάνω από 5000 άτομα στο διήμερο του Χάρτη των Γεύσεων. Φέτος, είναι πολύ πιθανό να είναι περισσότεροι εφέτος, μιας κάθε χρονιά από τότε που ο Χάρτης ήρθε στο Βελλίδειο έχει μια σταθερή αύξηση. Φέτος αναμένουμε μια μεγαλύτερη αύξηση στην επισκεψιμότητα.

Γ. Π.: Τι ποσότητα κρασιού καταναλώνεται αυτές της ημέρες;

Μ.Ν.: Μόνο υπολογιστικά μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Οι πάνω από 150 εκθέτες, έχουν πάνω από χίλιες διαφορετικές ετικέτες, από τις ετικέτες αυτές αν θεωρήσουμε πως μπορούν να ανοιχτούν έξι φιάλες μίνιμουμ από την κάθε ετικέτα, ίσως και περισσότερες, μπορείτε να υπολογίσετε…
Άρα πάνω από 6000 φιάλες. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε μέσω των ειδικών καμπανών ανακύκλωσης να συγκεντρώνονται οι φιάλες.

Γ.Π.. : Ο Δήμος και οι φορείς πόσο βοηθάνε την εκδήλωση;

Μ.Ν.: Ο Χάρτης των Γεύσεων είναι υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival. Συμμετέχουν σε δράσεις προώθησης και κοινοποίησης του γεγονότος. Όπως και η Helexpo που είναι συνεργάτες μας και μας προωθούν μέσω οθονών, banner κλπ. Είναι αρωγοί στην κοινοποίηση του event.

Γ.Π. : Κυρία Νέτσικα, μια πιο προσωπική ερώτηση, για εσάς ο Χάρτης των Γεύσεων τι είναι; Τι σηματοδοτεί στη ζωή σας;

Μ.Ν.: Κοιτάξτε, είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων που κάνουμε μέσω της εταιρείας wine plus. Είμαι πολύ περήφανη που τον δημιούργησα και έχουμε φτάσει αισίως στην 17η χρονιά.

Γ.Π.: Αυτήν την σχέση με το κρασί πως την αποκτήσατε, πέρα από τις σπουδές σας;

Μ.Ν.: Με γοήτευε το να γίνω χημικός. Θυμάμαι στο δημοτικό τότε που ο δάσκαλος μας εξηγούσε γιατί φεύγουν – έφευγαν λόγω της διαφοράς πίεσης – οι σκεπές των σπιτιών όταν φυσάει. Αυτό μου φάνηκε εντυπωσιακό τότε, του ότι μπορείς να εξηγήσεις για ποιον λόγο συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα. Κάπως έτσι λοιπόν, θέλησα να ασχοληθώ με την εξήγηση διάφορων φαινομένων. Αγάπησα την Χημεία γιατί την είδα ως ξένη γλώσσα. Την σπούδασα και όταν έπρεπε να αποφασίσω στο τέλος των σπουδών μου το τι θα κάνω, τα δύο αντικείμενα που με ενδιέφεραν ήταν το κρασί και το άρωμα. Ήταν και πολύ συμπαθητικός και ευγενικός ο καθηγητής που είχαμε στην οινολογία, που παρεμπιπτόντως την διδασκόμασταν ως μάθημα επιλογής, οπότε…
Δεδομένου ότι ούτως ή άλλως θα πήγαινα στην Γαλλία για σπουδές, παρά την αγάπη που είχα για το άρωμα, θα επέστρεφα στην Ελλάδα για να εργαστώ, οπότε το κρασί ήταν τελικά αυτό που με κέρδισε.

Γ.Π. : Η επένδυση στις γηγενείς ποικιλίες, είναι το επόμενο βήμα στην ελληνική οινοποιία;

Μ.Ν.: Ήδη έχουν να επενδύουν σε αυτό οι Έλληνες οινοποιοί. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχουμε πολύ ωραία κρασιά από κοσμοπολίτικες ποικιλίες (Chardonnay, Cabernet κλπ.), αλλά αυτά μπορεί κανείς να τα βρει οπουδήποτε. Οι ελληνικές ποικιλίες αποτελούν το κλειδί ώστε να ανοίξουμε την πόρτα των διεθνών αγορών και στην συνέχεια οι ξένοι καταναλωτές που θα έχουν δοκιμάσει τα ασσύρτικα, τα ξινόμαυρα, τα βιδιανά μας κ.ο.κ. θα ζητήσουν από μόνοι τους να δοκιμάσουν τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες που καλλιεργούμε.

Γ.Π.: Εγώ προέρχομαι από τον Όλυμπο. Έχουμε ως ποικιλίες την Αγρίδα και το Κολινδρινό. Τα ξέρετε; Τα έχετε δοκιμάσει;

Μ.Ν.: Πολλές φορές, τα σταφύλια που καλλιεργούνται, κατά τόπους παίρνουν άλλες ονομασίες. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση είναι να γίνει μια ταυτοποίηση και στην συνέχεια να προχωρήσουμε. Οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα για τις ποικιλίες.

Γ.Π.: Γιατί ο Χάρτης των Γεύσεων γίνεται στη Θεσσαλονίκη;

Μ.Ν.: Πρώτα από όλα εγώ ξεκίνησα από εδώ. Ο Χάρτης ξεκίνησε από εδώ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, έχει και τις υποδομές ώστε να υποδεχθεί κόσμο από όλη την Ελλάδα. Είμαστε αμέσως μετά την τουριστική περίοδο στα νησιά και στην ενδοχώρα. Οι νησιώτες που μας επισκέπτονται είναι πολλοί, αλλά και Έλληνες με εστιατόρια στο εξωτερικό.

Γ.Π.: Ποια είναι η άποψή σας για τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή του Ολύμπου και συγκεκριμένα αυτά που παράγονται ως Π.Γ.Ε. Πιερία;

Μ.Ν.: Είναι πολύ ευχάριστο πως στην Πιερία υπάρχουν 12 οινοποιοί, αν δεν κάνω λάθος. Τους περιμένω και στον Χάρτη των Γεύσεων, όταν αποφασίσουν να έρθουν. Για να γίνει γνωστή οινικά μια περιοχή, πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα οινοποιών που θα μπορούν να παράγουν ποιοτικά κρασιά και να γίνουν γνωστοί έξω από τα τοπικά τους όρια. Άρα και ανταγωνιστικοί με κρασιά άλλων περιοχών. Στον Χάρτη των Γεύσεων έχουμε κάθε χρόνο την χαρά να έχουμε νέους παραγωγούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό και γίνονται γνωστοί. Γιατί όχι και οι Πιεριείς;

Γ.Π.: Ποιος από τους δεκαέξι «Χάρτες» σας έχει μείνει στο μυαλό;

Μ.Ν.: Από τον πρώτο στο δεύτερο, από το Μύλο στο λιμάνι, με τις ορδές του κόσμου να έρχονται στο λιμάνι ήταν μια μοναδική εμπειρία. Αξέχαστος θα μου μείνει και ο 15ος Χάρτης, όταν ήρθαμε στο Βελλίδειο, που δεν ξέραμε πως θα πάει σε έναν χώρο τεράστιο… Όλοι οι χάρτες έχουν και κάτι διαφορετικό. Έχουμε δει πολλά και έχουμε απολαύσει ακόμα περισσότερα!

Γ.Π.: Αγαπημένη ελληνική ποικιλία:

Μ.Ν.: Αγαπώ το Ξινόμαυρο

Γ.Π.: Τι μας λείπει στην Ελλάδα για να κάνουμε ένα μεγάλο ελληνικό κρασί;

Μ.Ν.: Καταρχάς πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε terroir, σε ποικιλία που σε πολλές περιοχές υπάρχουν. Θέλει και τον οινοποιό και χρόνο. Πολλές οινοποιήσεις και γνώσεις των βαρελιών. Τα δικά μας οινοποιεία είναι νέα. Τώρα είμαστε σε φάση διαδοχής γενιάς. Πρέπει να περιμένουμε και θα έρθει και αυτή η ώρα!

Διαβάστε πληροφορίες για το 17ο Χάρτη των Γεύσεων ΕΔΩ

About the author

Ioannis Papazacharias

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
"Έκανε" ραδιόφωνο και ίσως ξανακάνει...
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη

Add Comment

Click here to post a comment