FOOD & BEVERAGE

“Αχ αυτά τα ντολμαδάκια!”

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, ένα πρότυπο ανάπτυξης !

Θα μπορούσε ένας γυναικείος συνεταιρισμός να αποτελέσει απάντηση στην κρίση; Η απάντηση είναι σαφέστατα ΝΑΙ και έχει όνομα!

Ο Άγιος Αντώνιος είναι ένα μικρό χωριό (600 μόλις κατοίκων) 35 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες του χωριού «βάλθηκαν» να βάλουν τα γυαλιά στους άντρες της περιοχής και να δείξουν σε όλη την Ελλάδα της κρίσης πως μπορούμε – εάν οργανωθούμε σωστά – να αναπτυχθούμε σε υγιείς βάσεις. Η μεταποίηση προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία.

Με επικεφαλής την παπαδιά του χωριού, την κυρία Δέσποινα Ιωαννίδου, κατάφεραν με μεράκι και πολύ δουλειά να πρωτοτυπήσουν. 25 οικογένειες του χωριού, βγάζουν τα προς το ζην από τον Συνεταιρισμό.

Όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά. Από 1997 έως το 1999 η Δέσποινα Ιωαννίδου προσπάθησε  -και τελικά κατάφερε – να πείσει τις γυναίκες του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης να «επιχειρήσουν». Οι μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού, πέρασαν την εμπειρία τους στις νεότερες και με σεμινάρια καθώς και με σωστή αξιοποίηση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα κατάφεραν.

Σε ένα χωριό που «μαστιζόταν» από την κρίση, ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό και με βάση αρχικά τα ποντιακά ζυμαρικά, ξεκίνησαν το ταξίδι στη γεύση. Βασικό τους σημείο συνάντησης πλέον το «ΚΑΦΕΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ» του Συνεταιρισμού. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και αποτελεί έναν άκρως φιλικό χώρο τόσο για οικογένειες, όσο για γυναίκες και παιδιά.

Στο εργαστήριο που βρίσκεται μέσα στο χωριό, παράγονται όλα τα ποντιακά προϊόντα (Φύλλα για πίτα, τραχανάδες, χυλοπίτες, πίτες κατεψυγμένες). Επίσης έχουν μπει στη διαδικασία να παράγουν γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κουλουράκια, τσουρέκι και κάθε Σάββατο φρεσκότατο ψωμί. Η ποικιλία των προϊόντων δεν σταματά εδώ, μιας και στο καφεγλυκοπωλείο σερβίρονται φρεσκότατα γλυκά (γαλακτομπούρεκο, cheese cake κατά βάση) καθώς και το παραδοσιακό περέκ που ετοιμάζεται εκείνη την ώρα.

Το περέκ αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής και σερβίρεται σε διάφορες σύγχρονες παραλλαγές. Το παραδοσιακό, με φύλλο πίτας προψημένο σε τζάκι και γέμιση φέτας από την περιοχή. Τα σύγχρονα, με ότι μπορείς να φανταστείς και με βάση τα υλικά της πίτσας (μανιτάρια, ζαμπόν, κασέρι κ.ο.κ). Είναι μια άλλη έκδοση της ελληνικής πίτσας!

Ο κόσμος τιμά τα προϊόντα. Όση ώρα απολάμβανα τον μερακλίδικο διπλό ελληνικό και χάζευα την όμορφη θέα – παρεπιμπτόντως το καφεγλυκοπωλείο βρίσκεται σε έκταση 5 στρεμμάτων στο πιο ωραίο σημείο του χωριού – συνεχής ήταν η ροή του κόσμου που είτε έπαιρνε σε πακέτο τα προϊόντα, είτε απολάμβανε και αυτός τον καφέ του συνοδεία πιτών, περέκ, γλυκών κουταλιού και από πόσα άλλα καλούδια.

Ιδιαίτερη εντύπωση θα σου κάνουν τα ντολμαδάκια που σερβίρονται με ντόπιο γιαούρτι και αποτελούν έναν εξαιρετικό και ξεχωριστό μεζέ για τσίπουρο! Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει εφαρμοστεί εδώ προ ετών, ο χώρος είναι ζεστός και δεν υπάρχει τηλεόραση και μουσική. Όλα είναι τόσο όμορφα σχεδιασμένα ώστε η προσοχή σου να μην φεύγει από τα προϊόντα και τις γεύσεις του Συνεταιρισμού. Ιδανικός χώρος και για τους επισκέπτες του μοναστηριού του Αγίου Παΐσίου που βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά παρακάτω.

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, δεν σταματά. Συνεχώς πειραματίζεται σε νέα προϊόντα και νέα εγχειρήματα. Όνειρο και στόχος αποτελεί η λειτουργία ιδιόκτητου αλευρόμυλου σε πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας. Υπηρεσίες catering για κάτι το διαφορετικό και το ποιοτικότερο προσφέρονται από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού. Στα υπό δοκιμήν προϊόντα και το ψωμί από αλεύρι ολικής.

Θα φύγεις από τον Άγιο Αντώνιο χαρούμενος και ευχαριστημένος από την φιλοξενία. Η ελλιπέστατη σήμανση της περιοχής αποτελεί ίσως το μόνο μειονέκτημα.

Ένας συνεταιρισμός πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης και μοναδικών γεύσεων από τα παλιά, σε περιμένει καθημερινά να τον επισκεφτείς!

Πολλές από τις γεύσεις που θα δοκιμάσεις θα σου θυμίσουν  τη γιαγιά σου!

Αχ αυτά τα ντολμαδάκια!

About the author

Ioannis Papazacharias

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
"Έκανε" ραδιόφωνο και ίσως ξανακάνει...
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Βρίσκεται πίσω από πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη

Add Comment

Click here to post a comment