ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ένταξη του εθίμου των Σίχνων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρουσιάζει σήμερα 4/1 ο δήμος Δίου-Ολύμπου

Την ένταξη του εθίμου των Σίχνων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρουσιάζει σήμερα 4/1 ο δήμος Δίου-Ολύμπου

Την ένταξη του εθίμου των Σίχνων που τελείται κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων στο Λιτόχωρο, παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στις 11:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Πρόκειται για το πρώτο έθιμο της Πιερίας που εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόφαση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, τον Φεβρουάριο του 2022.
Λέγεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και σύμφωνα με γραπτές πηγές γιορτάζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί με ασημένιο ή χρυσό σταυρό στην κορυφή, που φέρουν πολύχρωμες σημαίες (λάβαρα). Αντιπροσωπεύουν κάθε εξωκλήσι της περιοχής και συμμετέχουν με καθορισμένη ιεροτελεστία στον καθαγιασμό των υδάτων και στον εορτασμό των Φώτων στο Λιτόχωρο.
Το έθιμο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιάσει ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, ερευνητής του εθίμου και η Ουρανία Κατσαμάκα, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, φιλόλογος.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας