ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Δ.Τσίρου, μέλος του ICOM για Παντερμαλή | Τον αποχαιρετούμε με μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM με θλίψη αποχαιρετά τον σπουδαίο δάσκαλο και άνθρωπο  Δημήτρη Παντερμαλή με την ανεκτίμητη και πολυσχιδή επιστημονική και κοινωνική προσφορά. 

Ο Δημήτρης Παντερμαλής πρωταγωνίστησε με το έργο του στο αρχαιολογικό και το μουσειακό γίγνεσθαι της χώρας αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανάμεσα στα πέντε πιο δημοφιλή αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου. Για περισσότερο από δύο δεκετίες βρισκόταν στο τιμόνι του Μουσείου, αρχικά στον Οργανισμό ανέγερσής του και από το 2009 ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Με αυτή του την ιδιότητα ήταν ευρέως γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό, όχι τυχαία. Επρόκειτο για έναν Πρόεδρο που του άρεσε να βρίσκεται μέσα στο μουσείο, να παρατηρεί τους επισκέπτες και να ακούει «τι λέει ο κόσμος».

«Εμένα μου αρέσει το μουσείο μόνο γεμάτο. Δεν πιστεύω στην αντίληψη του 19ου αιώνα “το μουσείο και εγώ”», είχε δηλώσει σε πρόσφατή συνέντευξή του. 

Επί των ημερών του το Μουσείο της Ακρόπολης συνδύασε τη μουσειολογική καινοτομία, με την υψηλή αισθητική και γνώρισε τεράστια δημοφιλία, αποτελώντας παράλληλα και μοχλό πολιτιστικής διπλωματίας. 

Η μουσειακή του θητεία ξεκίνησε το 1969 με την ιδιότητα του επιμελητή του Μουσείου Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Από την θέση του Καθηγητή Αρχαιολογίας, για πολλά χρόνια ο Δημήτρης Παντερμαλής δίδασκε μπροστά στα αντικείμενα της έρευνας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. 

Η διεύθυνση από το 1973  των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Δίον εξελίχθηκε στο mangusopus του. Πέρα από την ανασκαφική και ερευνητική του συνεισφορά, η μετατροπή του χώρου των ανασκαφών σε μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με πλήθος κινητών ευρημάτων που εκτίθενται στο πολύ αξιόλογο τοπικό μουσείο. Παράλληλα, ο δάσκαλος  Δημήτρης Παντερμαλής  ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και για τη μουσειοπαιδαγωγική συμβάλλοντας στον σχεδιασμό και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με μεγάλη απήχηση στις σχολικές ομάδες και το ευρύτερο κοινό.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής συνδέθηκε και συνεργάστηκε στενά με το Ελληνικό Τμήμα του ICOΜ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του, στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με δική του πρωτοβουλία το νέο Μουσείο της Ακρόπολης υπήρξε ένα από πιο δραστήρια μέλη του.

Υπήρξε οικοδεσπότης και κεντρικός ομιλητής σε πολλές Διεθνή Συνέδρια του ICOΜ με τελευταίο το Ευρωπαϊκό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Μουσείο της Ακρόπολης με τίτλο Στην Εποχή του Εικονικού. Τα Ευπρωπαϊκά Μουσεία ανταποκρίνονται στην ψηφιακή πρόκληση, όπου ανέπτυξε το όραμα και τις καινοτόμες ιδέες του.

Ως Ελληνικό Τμήμα του ICOM, στο πρόσωπο του Δημήτρη Παντερμαλή αναγνωρίζουμε -δανειζόμενοι την έκφραση του Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης κ. Σταμπολίδη-  όχι απλά έναν κορυφαίο επαγγελματία αλλά έναν πραγματικό λειτουργό των μουσείων.

Μας τίμησε με την εμπιστοσύνη και τη φιλία του. Τον αποχαιρετούμε με μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικoγένεια και τους οικείους του.

Για το ICOM (ελληνικό τμήμα)

Διονυσία Τσίρου

Μέλος

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας