ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

CINE KAPNIKOS | “Γυναίκες με τα όλα τους” (Die Göttliche Ordnung) τη Δευτέρα 18/7

Δευτέρα 18 Ιουλίου, ώρα 21:30 στη δροσερή αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης – Είσοδος ελεύθερη – Προαιρετικά: 2 λίτρα γάλα μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία

«Γούντστοκ. Φοιτητικές πορείες. Χίπις. Μαύρη Δύναμη. Σεξουαλική Επανάσταση. Γυναικεία απελευθέρωση. Το 1971 ο κόσμος άλλαζε», αναφέρει μια γυναικεία φωνή στην αρχή της ταινίας, πριν μεταφέρει ύπουλα τον θεατή στο πραγματικό σκηνικό της ιστορίας, όπου όλα τα παραπάνω μοιάζουν ακόμα με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Γιατί στην ελβετική ύπαιθρο, όπου εκτυλίσσεται η ταινία της Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε, καμία παγκόσμια κοινωνική αναταραχή δε μοιάζει να έχει αφήσει το σημάδι της. Ο άντρας παραμένει ο κύρης του σπιτιού, η γυναίκα εξακολουθεί να ορίζεται αποκλειστικά ως μάνα, σύζυγος και νοικοκυρά, οι αποφάσεις του σπιτιού αποτελούν αυστηρά αντρική υπόθεση και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες δεν αποτελεί καν ονειροπόλα πρόταση, αλλά απλώς ένα κακόγουστο αστείο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Νόρα ζει την καθημερινότητά της ακολουθώντας τα κοινωνικά πρότυπα, μέρος των οποίων είναι να κρατά το στόμα της κλειστό και να «γνωρίζει ποια είναι η θέση της». Μόνο που όταν αρχίζει να παρατηρεί σταδιακά γύρω της όλο και περισσότερα συμβάντα καταπίεσης και βίαιης καθοδήγησης γυναικών, αποφασίζει να γυρίσει σελίδα, είτε το χωριό συμφωνεί μαζί της, είτε όχι.

Σκηνοθεσία: Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε

Διάρκεια: 96 λεπτά. Η ταινία έχει προταθεί από την Πρωτοβουλία Γυναικών Κατερίνης

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας