ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το έθιμο των Σίχνων του Λιτοχώρου στον Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, εθιμικά δρώμενα, πολιτισμικές πρακτικές και κοινωνικές τελετουργίες από όλη την Ελλάδα, εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Το έθιμο των Σίχνων του Λιτοχώρου στον Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τα Σίχνα ή «σιχνοφόρια» είναι έθιμο που χαρακτηρίζει τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Λιτόχωρο Πιερίας (Δήμος Δίου-Ολύμπου). Πρόκειται για σημαίες διαστάσεων 1,50 x 1,15 μέτρων περίπου με έντονα χρώματα, οι οποίες στο κέντρο τους είναι σχηματισμένος σταυρός. Πολλές φορές τα Σίχνα είναι αφιερώματα συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών, που συμμετέχουν, με συγκεκριμένο τυπικό, στην καθαγιασμό των υδάτων και τον εορτασμό των Φώτων, στο Λιτόχωρο. Η σημασία του εθίμου, που τελείται, σχεδόν αδιάλειπτα, τους δύο τελευταίους αιώνες, για την τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου Πιερίας είναι μεγάλη, ενώ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για κάποιον να κρατήσει το Σίχνο, κατά τη διάρκεια της τελετής.
(Η σύντομη περιγραφή που συνοδεύει το έθιμο)

Το olympusmera.gr αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά μιας και την όλη διαδικασία την πρότεινε και την “έτρεξε” ο Γιάννης Παπαζαχαρίας σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Η απόφαση της Υπουργού:

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα