ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος | Γιορτάζεται στην Πιερία με συναυλία στην Αρχαία Πύδνα και ανοικτό αρχαιολογικό χώρο στο Δίον

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 – Οι εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Φωτογραφία Αρχείου

Με δύο δράσεις γιορτάζεται η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στην Πιερία.

Αναλυτικά οι δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία:

Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Δωρίνα Παπανικολάου θα δώσει ρεσιτάλ βιολιού, ερμηνεύοντας έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massenet, Ε. Ysaye και C. Debussy και στο πιάνο θα τη συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου, μια εκδήλωση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο των Φίλων του ΑΜΘ.

Έντεχνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο μπορεί κάποιος να επιλέξει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου το μουσικό τρίο, που αποτελείται από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Γιώργο Καραβελάκη, τον πιανίστα Γιώργο Τζιαφέττα και την τραγουδίστρια Νίκη Ντουσιοπούλου θα παρουσιάσει τραγούδια μεγάλων συνθετών αλλά και νέων ανερχόμενων δημιουργών.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών, ο Haig Yazdjian συνοδευόμενος από την ορχήστρα του με αφετηρία το Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία, θα ταξιδέψει μουσικά στην Συρία και την Αρμενία, ο Γιάννης Τσανασίδης, και με την ποντιακή λύρα του στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η Elenore Fourniau θα «παντρέψει» σε αυτό το μουσικό ταξίδι. ήχους από το Κουρδιστάν. Αφιέρωμα στο έργο του Διονυσίου Σολωμού με τίτλο «Ἐσειότουν τ’ ὁλοστρόγγυλο καί λαγαρό φεγγάρι» θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας.

Στο βυζαντινό κάστρο της αρχαίας Πύδνας, συναυλία θα δώσει υπό τη μουσική διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη, η ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο «de profundis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, την οποία θα συνοδεύουν οι σολίστες Γιάννης Χαρίσης, Ιωάννα Ηλιάδου και Γιώργος Χασαμπένης.

Στην αυλή του δημοτικού σχολείου των Άνω Αποστόλων, την αρχαία Μόρρυλο του Κιλκίς θα προβληθεί η ταινία «Το τελευταίο μας ταγκό», ενώ η βραδιά της πανσελήνου στα αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής θα έχει απαγγελίες ποιημάτων και μουσική από τη Γεωργία Βεληβασάκη και τον κιθαρίστα Ανδρέα Ζιάκα.

Επισκέψιμα για το βράδυ της Κυριακής θα είναι το Επταπύργιο, ο αρχαιολογικός χώρος του τάφου του Δερβενίου (Μακρίδη Μπέη), ο αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας, η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας, ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο αρχαιολογικός χώρος Δίου, η Αρχαία Νεκρόπολη Ακάνθου στην Ιερισσό, τα Αρχαία Στάγειρα στην Ολυμπιάδα και το Ιερό ‘Αμμωνος Διός, στην Καλλιθέα.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα