ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συμμετοχή του δήμου Δίου-Ολύπου στο project του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου συμμετέχει στο Project «Παρόντες» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φιλοξενώντας στα τρία δημαρχιακά κτίρια, Κονταριώτισσας, Λεπτοκαρυάς και Λιτοχώρου, φωτογραφίες ανθρώπων, που έδιναν καθημερινά το «παρών» τους προηγούμενους μήνες, στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19. 

Χρύσα Βασιλάκη, Νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Αθήνα (Απρίλιος 2020)
Φωτογραφία: Νίκος Πηλός | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς


Πρόκειται για φωτογραφίες από τη φωτογραφική έκθεση μεγάλης κλίμακας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας iMEdD (Incubator for Media Education and Development), που φιλοξενείται από τα τέλη Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου στην περίμετρο του πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, καθώς και σε δημόσια κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. 

Μάκης Κοντιζάς, θερινό σινεμά Μυκόνου (Μάιος 2020)
Φωτογραφία: Νίκος Πηλός | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς


43 έργα φωτορεπορτάζ, που παρουσιάζουν ιστορίες ανθρώπων μέσα από ζωντανά κείμενα, αποκαλυπτικά βίντεο και γλαφυρές δημοσιογραφικές εικόνες, ντοκουμέντα μιας καθοριστικής περιόδου για την ανθρωπότητα. Φόρος τιμής για όσους έδωσαν και δίνουν την δύσκολη μάχη ενάντια σ έναν αόρατο εχθρό και σ αυτούς που επιστρέφουν στην νέα καθημερινότητα για να ξαναστήσουν το πάζλ ενός “αγνώστου” νέου κόσμου. Ντοκουμέντα ενός πρωτόγνωρου αποκλεισμού και της προσπάθειας της κοινωνίας να ξαναμπεί σε περιβάλλον “κανονικότητας”. Ένας άμεσος «διάλογος» στον Δημόσιο χώρο.

Άστεγος άνδρας κουβαλάει τα υπάρχοντά του σε σακούλες, περιπλανώμενος μπροστά από κλειστά μαγαζιά στην έρημη πλατεία του Ψυρρή, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, στο κέντρο της Αθήνας (Απρίλιος 2020)
Φωτογραφία: Γιάννης Κολεσίδης | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς
Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου και Θωμάς Κουλακιώτης, Διασώστες ΕΚΑΒ (Απρίλιος 2020)
Φωτογραφία: Γιάννης Κολεσίδης | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς


Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που φιλοξενείται στο Δημαρχείο Λιτοχώρου, της Ελένης Κάκαλου, ιατρού λοιμωξιολόγου και αντιπροέδρου του Δ.Σ. των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που κατάγεται από το Λιτόχωρο και μάχεται στην πρώτη γραμμή εναντίον της νόσου COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» στην Αθήνα. Αναφερόμενη στο έργο της, η ίδια δηλώνει μεταξύ άλλων “Φοβάμαι. Ο φόβος όμως ξεπερνιέται όταν έχεις μπροστά σου κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά σου”.

Ο Ηλιόδωρος Φίλιος φωτογραφίζεται σε εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας (Μάιος 2020)
Φωτογραφία: Γιάννης Κολεσίδης | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς
Κόσμος απολαμβάνει την βόλτα του κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στην παραλία του Φλοίσβου, μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης των πολιτών που είχαν επιβληθεί, για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 στο Παλαιό Φάληρο (Μάιος 2020)
Φωτογραφία: Γιάννης Κολεσίδης | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς
Κωνσταντίνα Παπαχριστοδούλου, Διασώστρια ΕΚΑΒ (Απρίλιος 2020)
Φωτογραφία: Γιάννης Κολεσίδης | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς
Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί (Μάιος 2020)
Φωτογραφία: Γιώργος Μουτάφης | Σχεδιασμός: Ευγένιος Καλοφωλιάς
Covid-19 ασθενής αφυπνίζεται από την καταστολή και σφίγγει χέρι του ιατρού εντατικολόγου Κωστή Ποντίκη (Απρίλιος 2020)

Στην ιστοσελίδα parontes.imedd.org μπορείτε να δείτε το σύνολο των φωτογραφιών που φιλοξενούνται στην έκθεση μεγάλης κλίμακας. 

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα