ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανσέληνος στην Πύδνα με τη συναυλία της Ε.Π.Μ.

Πανσέληνος στην Πύδνα με τη συναυλία της Ε.Π.Μ.

Η λέξη μαγεία συνταιριάζει στον απόηχο της συναυλίας της χορωδίας και ορχήστρας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που παρουσιάστηκε τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσέληνου, την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 στον αρχαιολογικό χώρο της ιστορικής Πύδνας, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

  Μαγεία που απεκόμισαν όσοι απόλαυσαν τη συναυλία τόσο από τους  μελωδικούς ήχους όσο και από φως των χρωμάτων που εξέπεμπε η πανσέληνος του Αυγούστου, η πιο φωτεινή, λαμπρή και εκστατική πανσέληνος του χρόνου.

  Η εκδήλωση «Φεγγαράδα στην Πύδνα» που υλοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό, υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο την ενέταξε στο πανελλήνιο πρόγραμμα «Στο Φως του Φεγγαριού».

  Συνδιοργανωτές, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

  Υποστηρίχθηκε από το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.

  Τα τραγούδια του ρεπερτορίου με συνθέσεις των σημαντικότερων Ελλήνων μουσικοσυνθετών απέδωσαν οι Μαρία Δραγασιά, η Ιωάννα Ηλιάδου και ο Μανώλης Χατζημανώλης. Ο εντεκάχρονος Κυριάκος Φωτιάδης συνοδευόμενος από τη δασκάλα του Ελένη Σαμακοβλή τραγούδησε την «οδό ονείρων» του Χατζιδάκι.

  Στην επιμέλεια των κειμένων και στην παρουσίαση της εκδήλωσης ο Περικλής Χατζηγιάννης.

  Ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης που οργάνωσε και διεύθυνε τη συναυλία για έβδομη συνεχή χρονιά, χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό που κατέκλυσε και φέτος τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας.

  Οι πρόεδροι, του  Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος,   της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας και του τμήματος «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, ευχαριστούν το κοινό για την παρουσία του στην συναυλία, αλλά και την πιστή τήρηση των κανόνων προστασίας από τον γνωστό κίνδυνο της πανδημίας.

 Επίσης ευχαριστούν τους εθελοντές του Φεστιβάλ Ολύμπου, της Εστίας και του τοπικού Φιλανθρωπικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης» και τον αεικίνητο υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Αθανάσιο Γκιουρμετάρογλου.

   Τέλος τίμησαν τη βραδιά με την παρουσία τους: Πολυπληθής αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου με την Εστία, Συλλόγου Γυναικών Χαλάστρας με επικεφαλής την πρόεδρο, Μακεδονία Μπαϊμάκη, πολυάριθμη ομάδα του Περιπατητικού Συλλόγου Κιλκίς,  ο Βουλευτής Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο πρώην Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελος Λαγδάρης, κ.α.

Pydna0820-1

Οι χαιρετισμοί

  Ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Αναστάσιος Μανώλας, στο σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την ξεχωριστή θεσμοθετημένη συναυλία, συνεχάρη τους συντελεστές και δήλωσε την πλήρη στήριξη του Δήμου της Βόρειας Πιερίας σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

  Ακολούθησε ο χαιρετισμός του  πρόεδρου του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, Δρ Παναγιώτη Ταρενίδη.

  Ο κ Ταρενίδης, τόνισε: «Το τμήμα ΑΧΕΠΑ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ της περιφέρειας Ελλάδος της μεγαλύτερης οργάνωσης του Ελληνισμού που ιδρύθηκε πριν 98 έτη από ομογενείς στην Άτλαντα των ΗΠΑ , με πολύ μεγάλη χαρά στηρίζει την αποψινή βραδιά που προκύπτει από τη σύμπραξη της γόνιμης μήτρας της Εστίας Πιερίδων Μουσών με το άξιο τέκνο της , τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου .
  Απόψε σε αυτόν εδώ τον ρομαντικό μα συνάμα και ιστορικό χώρο του Κάστρου της Αρχαίας Πύδνας , γινόμαστε όλοι μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, συνεχιστές μιας μακραίωνης παράδοσης που ξεκινά  από τότε που ο Άνθρωπος άρχισε να μελετά τη Φύση και να παρατηρεί τα φυσικά φαινόμενα .
Κάπως έτσι , τέτοια βράδια  με πανσέληνο στη Σαμοθράκη μετά από  εννέα ήμερη νηστεία περίμεναν οι συμμετέχοντες στα Καβήρεια Μυστήρια την έλευση του φωτός από τη νήσο των δίδυμων θεών Απόλλων και Αρτέμιδος, τη Δήλο.
  Σε αυτό το χωροχρόνο γνωρίστηκε ο Φίλιππος Β με την Ολυμπιάδα και η Μακεδονία  μας ακτινοβόλησε το Ελληνικό Πνεύμα μέχρι τα βάθη της Ασίας . Και είναι αυτό το πνεύμα που αποτέλεσε το ζωοδότη ήλιο του σύγχρονου Δυτικού  Πολιτισμού. .
  Έτσι λοιπόν το τμήμα Κατερίνης και η οργάνωση μας γενικότερα ενισχύει κάθε δράση που αναδεικνύει το Ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό.
Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της βραδιάς και πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων απ όλους μας ώστε να ξανανταμώσουμε όλοι μαζί»

  Τον κ Ταρενίδη συνόδευαν στην εκδήλωση τα διοικητικά μέλη της οργάνωσης  Νταούκας Αντ,  Ταρενίδης Γρ ,  Παπαδημητρίου Γ, Γρίβας Ι. .

  Στους κ Μανώλα και Ταρενίδη οι κ Στέλλα Τζιτζιλή –έφορος Λόγου και Τέχνης και Μαρία Βούλγαρη-έφορος Χορωδίας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης επέδωσαν αντίστοιχα μέρος των εκδόσεων της Εστίας «Η Πιερία στα Βυζαντινά και Νεώτερα χρόνια».

  Ο οικοδεσπότης της συναυλίας πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, επισήμανε:

  «Την πιο αλλιώτικη Αυγουστιάτικη πανσέληνο της ζωής μας, τη ζούμε όλοι μας σήμερα το βράδυ διαφορετικά, λόγω της γνωστής  πανδημίας. Όμως η νύχτα αυτή δεν παύει να είναι υπέροχη, μαγική και πάνω από όλα ερωτική.  Γιατί πάνω ψηλά έχει το φεγγάρι και εδώ κάτω στην Αρχαία Πύδνα τι πιο καλλίτερο από το τραγούδι των Πιερίδων Μουσών. 

  Η πραγματοποίηση της συναυλίας πολύ δύσκολη και ευχαριστούμε για αυτό  τον Δήμαρχο Πυδνας-Κολινδρού, τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο, τον πρόεδρο της  οργάνωσης Κατερίνης της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ, και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού  Πασχάλη Πουρτσίδη. Ένα μεγάλο επίσης ευχαριστώ σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, να είστε όλοι υγιείς για να ξανανταμώσουμε του χρόνου αυτή την νύχτα χωρίς οικονομικές κρίσεις, χωρίς πανδημίες και χωρίς ελληνοτουρκικά προβλήματα.»

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα