ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο σε δημόσια διαβούλευση

Αποδεκτή έγινε η αίτηση που κατατέθηκε στο Υπουργείου Πολιτισμού για ένταξη του εθίμου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης κληρονομιάς της Ελλάδας

Στο σύνολο τριάντα τρεις (33) Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκρίνονται στο Β΄ Στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όλες οι Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής που πληρούν τις κατ’ αρχήν προϋποθέσεις θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (http://ayla.culture.gr), προκειμένου να διευκολυνθεί η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρόταση εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Απώτερος στόχος της δημόσιας διαβούλευσης είναι η προαγωγή του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ κοινοτήτων φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εξειδικευμένων επιστημόνων και διοίκησης.

Ακολουθεί η Γ’ Φάση

Εφόσον η κοινότητα φορέων έχει, κατά την κρίση της, ολοκληρώσει τη διαβούλευση που απαιτείται, πρέπει να αποστείλει το συμπληρωμένο Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ, το διάστημα από 1 έως 31 Μαΐου 2020.

Η Υπηρεσία θα εξετάζει μόνο τα δελτία στοιχείων ΑΠΚ που υποβλήθηκαν μέσα στο ορισμένο διάστημα. Αν το συμπληρωμένο Δελτίο δεν υποβληθεί στο ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε η εξέτασή του μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.

Μετά την υποβολή του Δελτίου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης συνεργάζονται με τους/τις συντάκτες/-ριες για τη βελτίωση του Δελτίου, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται σκόπιμο. Όταν, σε συνεννόηση με τους συντάκτες του Δελτίου, κριθεί ότι αυτό ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, τότε το δελτίο και το λοιπό συνοδευτικό τεκμηριωτικό υλικό τίθεται υπ΄ όψιν των μελών της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Έπειτα από τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής, το στοιχείο είτε εγγράφεται με Υπουργική Απόφαση στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είτε η εγγραφή του, με τη μορφή που υποβλήθηκε το συγκεκριμένο Δελτίο, απορρίπτεται. Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες του Δελτίου ενημερώνονται με υπηρεσιακό έγγραφο.

Η εγγραφή ενός στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι  μία από τις δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε καμία περίπτωση όμως οι σχετικές πολιτικές δεν πρέπει να εξαντλούνται στην εγγραφή και να την αντιμετωπίζουν ως αυτοσκοπό.

Μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά, με έντονη ιστορική και συναισθηματική αξία

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου σε συνεργασία και μετά από πρόταση του Γιάννη Παπαζαχαρία και του olympusmera.gr ξεκίνησαν την διαδικασία για την εγγραφή του εθίμου των Σίχνων, που γίνεται κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο ανήμερα και την επομένη των Θεοφανίων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση που για πρώτη φορά γίνεται στο δήμο Δίου – Ολύμπου και στην Πιερία.

Η ένταξη του εθίμου των Σίχνων στον Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί προαπαιτούμενη δράση ώστε το έθιμο, στην επόμενη φάση, να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα