ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

3 στους 4 Θεσσαλονίκεις δεν θέλουν την επανεκλογή Ζέρβα

Δημοσκόπηση της «ΜτΚ» για το δήμο Θεσσαλονίκης

Σημαντικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, κυρίως δε, προς τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τη διοίκηση του δήμου, αλλά και προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, εκπέμπονται από την δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής» στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα που προκύπτει απ’ όσα αναλυτικά παρουσιάζονται παρακάτω είναι ότι η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να ταλανίζεται από τα ίδια, άλυτα εδώ και χρόνια, προβλήματά της, αιχμή των οποίων είναι η κινητικότητα/προσβασιμότητα (κυκλοφοριακό, δημόσιες συγκοινωνίες) και η καθαριότητα. Η εικόνα της δημοτικής αρχής είναι προβληματική.

Ειδικότερα, δε, η εικόνα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι «συγκρατημένα αρνητική», έχοντας μάλιστα επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιανουάριο του 2022.

Αρνητική είναι η εικόνα και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία υφίσταται φθορά την οποία, ωστόσο, αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν και βελτιώνει τα ποσοστά του, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί συσχετισμοί, τουλάχιστον ως προς τη σειρά κατάταξης των κομμάτων, να παραμένουν αναλλοίωτοι.

Στάσιμη η Θεσσαλονίκη

Εικόνα στασιμότητας εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, τόσο όσον αφορά τα διαχρονικά προβλήματά της όσο και τις εκτιμήσεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία της.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Γενικά μιλώντας, θεωρείτε ότι η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση;» οι εκτιμήσεις εμφανίζονται μοιρασμένες, με ελαφρύ προβάδισμα των απαισιόδοξων. Ειδικότερα, θετικές προοπτικές βλέπουν οι τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 41%), ενώ οι μισοί και πλέον (52%) πιστεύουν ότι η πόλη κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της πρώτης και τρίτης δημοτικής κοινότητας με ποσοστά 48% και 46%, ενώ στον αντίποδα κινούνται οι κάτοικοι της Τριανδρίας (60%) και της πέμπτης κοινότητας (53%). Περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται όσοι είναι στην ηλικιακή ομάδα 17 έως 24 (51%), ενώ η απαισιοδοξία είναι κυρίαρχη στις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών (63% στην ομάδα 35-44).

Τέλος, όσον αφορά την κομματική προέλευση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 51% πιστεύουν ότι η πόλη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο σε ποσοστό 59%.

Ψηλά κυκλοφοριακό και καθαριότητα

Η ίδια, επαναλαμβανόμενη εικόνα, όσον αφορά τα προβλήματα τα οποία απασχολούν καθημερινά τους Θεσσαλονικείς, καταγράφεται και σε αυτήν την έρευνα. Εύρημα απολύτως λογικό καθώς δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, αν όχι για την επίλυσή τους, τουλάχιστον για την άμβλυνση των επιπτώσεων.

Για άλλη μία φορά, ως σπουδαιότερα ζητήματα αξιολογούνται όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινή μετακίνηση, την καθαριότητα και ευταξία στην πόλη και το σεβασμό στον δημόσιο χώρο.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποια από τα παρακάτω είναι κατά τη γνώμη σας τα δύο βασικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης;» (μέχρι δύο επιλογές), πρώτο πρώτο αναδεικνύεται για άλλη μία φορά το κυκλοφοριακό σε ποσοστό 35% και ακολουθεί η προβληματική αστική συγκοινωνία με 34%.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο, μαζί και με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 25%, συνθέτουν μία εφιαλτική καθημερινότητα για όσους είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται είτε με τα ιδιωτικά ΙΧ είτε με τη δημόσια συγκοινωνία. 

Ψηλά, στην τρίτη θέση προβάλλει η καθαριότητα σε ποσοστό 33% που καταδεικνύει ότι στον κρίσιμο αυτόν τομέα η διοίκηση του δήμου έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Μία άλλη προβληματική ενότητα αφορά τον δημόσιο χώρο. 

Συγκεκριμένα, το 14% βρίσκει προβληματική την κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, ενώ το 9% θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο. Ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία αξιολογούνται ως προβληματικά, είτε αφορούν την έλλειψη θέσεων εργασίας (14%) είτε την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής (10%).

Το κυκλοφοριακό φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους κατοίκους της δεύτερης δημοτικής κοινότητας (37%) και της Τριανδρίας (43%), η αστική συγκοινωνία αυτούς της πρώτης (43%) και της πέμπτης (36%) και η καθαριότητα τους κατοίκους της τρίτης δημοτικής κοινότητας (38%) και της Τριανδρίας (42%).


Αρνητική η εικόνα για διοίκηση και δήμαρχο

Εικόνα απογοήτευσης καθώς και αμφισβήτησης, τόσο για το έργο της δημοτικής αρχής, όσο και για το πρόσωπο του ίδιου του δημάρχου προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Μάλιστα, οι επιδόσεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα η οποία είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2022.

Εισαγωγικά επισημαίνεται ότι τους Θεσσαλονικείς απασχολεί σε μεγάλο βαθμό (πολύ σε ποσοστό 42% και αρκετά 32%) το ποιος θα είναι δήμαρχος της πόλης. Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι το μέλλον της πόλης είναι σε συσχέτιση με το πρόσωπο του δημάρχου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «θεωρείτε ότι το πρόσωπο του δημάρχου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της Θεσσαλονίκης;», «ναι» απαντά το 56% και «μάλλον ναι» άλλο ένα 36%, ενώ «όχι και μάλλον όχι» απαντά μόλις το 14%.

Αρνητική είναι η γνώμη των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης για το έργο της δημοτικής αρχής. Μάλιστα οι επιδόσεις της είναι χειρότερες σε σχέση με την τελευταία μέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο ευχαριστημένος/η θα λέγατε ότι είστε από τη σημερινή διοίκηση του δήμου, σε κλίμακα από το 1-καθόλου έως το 5-πολύ»; απόλυτη ικανοποίηση δηλώνει μόλις το 3% (από 6% τον Ιανουάριο) και αρκετά ικανοποιημένο εμφανίζεται άλλο ένα 20% (ήταν 24% τον Γενάρη). 

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας