ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου | «Άνθρακες ο θησαυρός» για τις μειώσεις ορισμένων τελών

1. Για τα τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Η διατήρηση των ανταποδοτικών τελών και των δημοτικών φόρων στον Δήμο μας στα περσινά επίπεδα με μια μικρή αύξηση για τη δημοτική ενότητα του Λιτοχώρου, δε σημαίνει φιλολαϊκή πολιτική από τη δημοτική αρχή. Αντίθετα, μάλιστα!

Την ώρα που ο λαός στενάζει από την παρατεταμένη κρίση, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον πληθωρισμό, την ανεργία, τους καθηλωμένους μισθούς και τις συντάξεις, τη διάλυση των κοινωνικών και εργασιακών  του δικαιωμάτων, αφενός η κυβέρνηση τον εμπαίζει δίνοντας του ψίχουλα (voucher, pass, «καλάθι του νοικοκυριού», επιδόματα φτώχειας κτλ)   αφετέρου η δημοτική αρχή υλοποιεί την πολιτική της επέκτασης της ανταποδοτικότητας στον Δήμο, την αύξηση δηλαδή των ίδιων πόρων του Δήμου μέσω της  τοπικής φορολογίας, για να καλύψει το κενό από την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.  Σημειώνουμε ότι τα όποια χρήματα δίνονται από την κυβέρνηση προωθούνται μέσω «αναπτυξιακών νόμων», επιχορηγήσεων κ.λ.π. στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Αντί λοιπόν, η δημοτική αρχή να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη συμπληρωματική χρηματοδότηση,  αρκείται σε υποκριτικές κραυγές αγωνίας όπως:  «δε μας επιτρέπουν να κάνουμε κινήσεις», «είναι κοινός τόπος να θέλουμε μειώσεις αλλά δεν μπορούμε».  Κι ενώ «δε δύναται να ελαφρύνει» τη λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά και δεν προβαίνει σε καμία μείωση στα δημοτικά τέλη, σπεύδει «να αμβλύνει μια αδικία» (όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος είπε) μειώνοντας κατά 30% και πλέον τους ηλεκτροδοτούμενους στεγαζόμενους χώρους από 1.000 τ.μ. ως 6.000 τ.μ και από 6.000 τ.μ. και άνω, εξυπηρετώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, του εμπορίου και των πολυεθνικών.

2. Για τα τέλη άρδευσης

Οι όποιες ελάχιστες μειώσεις στα τέλη άρδευσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου –από 3 ως 6 ευρώ ανά στρέμμα σε  ελάχιστες καλλιέργειες όπως: αμπέλια, μήλα, κυδώνια, καπνό(μόνο για την κοινότητα της Σκοτίνας) και καστανιές (για τα ακτινίδια ούτε λόγος)– είναι σταγόνα στον ωκεανό, μια που τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών οξύνονται και τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους, βλέποντας το -έτσι κι αλλιώς- ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Όταν η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που βρίσκεται εδώ και μήνες κοντά στα 2 ευρώ,  οι τιμές «φωτιά» σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια, τα προϊόντα όπως φρούτα και οπωροκηπευτικά πουλιούνται σε εμπόρους και βιομηχάνους σε εξευτελιστικές τιμές, πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής ή παραδίδονται με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί πόσο και πότε θα πληρωθούν, τα τέλη άρδευσης που επιβάλλει η δημοτική αρχή με τη συμφωνία και όλων των άλλων παρατάξεων  είναι δυσβάσταχτα.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια χρηματοδότηση στους Δήμους που διαχρονικά μειώνεται, δεν καλύπτει βασικές ανάγκες και ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για το τοπικό χαράτσωμα. Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το φορομπηχτικό χαρακτήρα των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας – φωτισμού, ΤΑΠ, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη ύδρευσης–αποχέτευσης, άρδευσης, βοσκής,  παρεπιδημούντων, στάθμευσης κ.ά.), διεκδικώντας την την άμεση μείωσή τους με τελικό στόχο την κατάργησή τους για τη λαϊκή οικογένεια, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και την αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για «κεφαλικούς» φόρους που επιβάλλονται ανεξάρτητα της φοροδοτικής ικανότητας και του εισοδήματος.

Στεκόμαστε απέναντι σε όποια μετακύληση του κόστους στους δημότες και απαιτούμε την κάλυψη όλων των δαπανών με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.

  • Προτείνουμε  άμεσα τη μείωση των τελών και φόρων του Δήμου ως και 50%, όσο μειώθηκε και η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή τους.
  • Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση τους για τις δομές Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού κλπ., την πλήρη κατάργηση κάθε τοπικής και έμμεσης φορολογίας, την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους , τους άπορους και τους ΑΜΕΑ. Καμιά διακοπή νερού και ρεύματος!
  • Διεκδικούμε μείωση των τελών άρδευσης 50% από τις περσινές τιμές, όση και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες βιοποριστικές τους ανάγκες. Άμεση δημιουργία υπηρεσίας άρδευσης στον Δήμο και πρόσληψη εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα