ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γκράφιτι στο Αρχοντικό Τσαλόπουλου | Γράψε… “Άκυρο”!

Τοίχος στο "Τσαλοπούλειο" | Γράψε... "Άκυρο"!

“Μαζεύει” την παρανομία του ο Δήμος Κατερίνης με την τοιχογραφία που έκανε στον τοίχο που γειτνιάζει με το Αρχοντικό Τσαλόπουλου.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου με τίτλο «Eπανέρχεται στην αρχική του μορφή» ο Δήμος Κατερίνης στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στον ελαιοχρωματισμό του τοίχου, καθώς μετά από καταγγελία πολίτη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της γειτνίασης του συγκεκριμένου τοίχου με το Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (πρώην οικία Τσαλόπουλου), έπρεπε να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Στο Δελτίο Τύπου επίσης, εκ παραδρομής μάλλον, αναφέρεται ότι «Σε όλο αυτό το διάστημα καμία υπηρεσία, κανένας επίσημος φορέας και κανένας δημότης δεν πρόβαλλε αντιρρήσεις. Με το πέρας της τοιχογραφίας δημότης του Δήμου Κατερίνης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στις 15-2-2021». Απεναντίας στις 10 Φεβρουαρίου 2021 οι Αρχιτέκτονες-Μηχανικοί-ΤΕΕ Πιερίας εξέδωσαν ανακοίνωση (δες αναλυτικά ΕΔΩ) στην οποία αναφέρουν ότι “ουδέποτε ρωτήθηκε πριν την πραγματοποίηση του και ουδέποτε έδωσε τη συγκατάθεση του για την υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης δίπλα σε ένα εμβληματικό κτίριο που χρήζει ειδικής προστασίας”, όπως άφηνε να εννοηθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Νταντάμης στα πλαίσια των ανακριβών δηλώσεών του περί “πειραματικής τοιχογράφησης”.

Την ίδια περίοδο η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) Πιερίας Ευριδίκη Μανιάτη ξεκαθάριζε, μιλώντας στην εκπομπή ” Καθημερινά” και στην Ελίνα Διαμαντοπούλου (δες ΕΔΩ), ότι ουδέποτε ο σύλλογος ρωτήθηκε για την παρέμβαση και επεσήμανε ότι: «για κάθε εργασία τόσο στο ίδιο το κτίσμα όσο και στις όμορες με αυτό ιδιοκτησίες, χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένη διαδικασία και συγκεκριμένες εγκρίσεις καθώς πρόκειται για χαρακτηρισμένο “‘έργο τέχνης”».

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, όπως και στο σημερινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Κατερίνης αναφέρεται, το Υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφό του προς το Δήμο Κατερίνης αναφέρει τα εξής: «Η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου έργου ή εργασίας καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον μνημείου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου….». Ως εκ τούτου ζητά την αποκατάσταση της αισθητικής της πλάγιας όψης προς το νεότερο ακίνητο μνημείο του θέματος.

Διαβάστε αναλυτικά το σημερινό, Τρίτη 30 Αυγούστου 2022, Δελτίο Τύπου του Δήμου Κατερίνης:

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας