ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στα δικαστήρια οι δήμοι για το “χαράτσι” στα σκουπίδια – Επιμένουν στην αναστολή του μέτρου

Στα δικαστήρια οι δήμοι για το “χαράτσι” στα σκουπίδια – Επιμένουν στην αναστολή του μέτρου

Στη δικαιοσύνη προσανατολίζονται να προσφύγουν οι δήμοι για την αναστολή του τέλους ταφής απορριμμάτων και του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω», το οποίο με βάση το σχετικό νόμο 4819/2021 επιβάλλεται στους ΟΤΑ από την 1η Ιανουαρίου 2022, υποχρεώνοντας τους να καταβάλουν “τσουχτερές” προσαυξήσεις για τα επιπλέον σκουπίδια που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Σύσσωμη η αυτοδιοίκηση αντέδρασε έντονα στην επιβολή του τέλους απορριμμάτων, καθώς το κόστος για τους δήμους φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ, επιτείνοντας την οικονομική ασφυξία, στην οποία έτσι και αλλιώς έχουν περιέλθει τα ταμεία τους λόγω της εκρηκτικής αύξησης κατά 100%, του ενεργειακού κόστους. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και οι περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας έλαβαν ήδη αποφάσεις ζητώντας την αναβολή του μέτρου για δυο χρόνια, δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

“Οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ταφής, που επιβλήθηκε και διερευνούν τους κατάλληλους νομικούς λόγους, αλλά και την κατάλληλη στιγμή, ώστε να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για την αναστολή του”, τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η επιβολή ήρθε καπάκι σε όλες τις άλλες επιβαρύνσεις, που αφορούν στην ενεργειακή ακρίβεια και έχουν, όπως είπε, εξαντλήσει τις αντοχές τόσο των δήμων, όσο και των δημοτών που θα δυσανασχετήσουν, γιατί και τα ανταποδοτικά τέλη ήδη έχουν αυξηθεί. «Δεν υπάρχει λογική στον νόμο, αφού τιμωρεί τους δήμους που ουσιαστικά δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις και την δυσλειτουργία των μηχανισμών ανακύκλωσης» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και κατέληξε στην πρόταση της προσφυγής στη δικαιοσύνη με αίτημα αναστολής, με γνώμονα την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. «Το τέλος αυτό, που είναι χαράτσι να πληρωθεί από το ίδιο το κράτος, που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις» σχολίασε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης πρότεινε ως τελευταία γραμμή άμυνας να γίνει κεντρική χρέωση από το κράτος και να μην πέσουν οι ευθύνες στους δημάρχους ως «μουτζούρηδες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει πολιτική πίεση και δημοσιοποίηση του θέματος και ενόψει εκλογών, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση σε ανάκληση.\

Ποιο είναι το κόστος τους Τέλους για τους δήμους

Βάσει του νόμου, το εν λόγω Τέλος από 1η/1/2022 επιβαρύνει τους δήμους με επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων (αστικών, υπολειμμάτων Κέντρων Ανακύκλωσης ή Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων κ.λπ.) που οδηγείται στην ταφή.

Επίσης, προβλέπεται σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/τόνο έως το 2025, σε 45 ευρώ/τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2026 και από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/τόνο. Το τέλος θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και θα αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι με τη ψήφιση του Νόμου η χώρα ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία τις δύο σημαντικότερες Οδηγίες του δεύτερου Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία (2020): την Οδηγία 2018/851 για τα απόβλητα και την Οδηγία 2018/852 για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας