ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ

Στο επίκεντρο ο θρησκευτικός τουρισμός | Επίσημη πρώτη για το λεύκωμα με τα προσκυνήματα της Πιερίας

Μητρόπολη Κίτρους και Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θέτουν στο επίκεντρο την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού με τη δημιουργία ενός λευκώματος που περιλαμβάνει τα προσκυνήματα της Πιερίας και αποτελεί ένα καλαίσθητο “εργαλείο” για όσους επισκέπτονται το νομό μας και θέλουν να ακολουθήσουν τα πνευματικά μονοπάτια των 50 προσκυνημάτων που παρουσιάζονται.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος από κοινού με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκαν στη συνεργασία που υπάρχει εδώ και χρόνια και αφορά στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

Το δίγλωσσο λεύκωμα, όπως και η σειρά θεματικών ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου” χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως σημείωσε η κ. Μαυρίδου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τσιτζικώστας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν τον προσκυνηματικό τουρισμό καθώς η ΠΚΜ και ειδικά η Πιερία έχει να επιδείξει σημαντικότατα θρησκευτικά μνημεία.

“Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό δείχνει και ένα άλλο πρόσωπο της εκκλησίας που βοηθά τον τόπο” ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης.

“Η δουλειά που έγινε λειτούργησε και αφυπνιστικά καθώς με αφορμή την καταγραφή των προσκυνημάτων τέθηκαν σε εγρήγορση και οι αρμόδιε υπηρεσίες προκειμένου να αναστηλωθούν πολλά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής” ανέφερε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αναστήλωση του ναού του Αγίου Γεωργίου στον Κολινδρό, στη Μονή Πέτρας, στον Ι.Ν της Παναγίας στην Περίσταςη, στο ναό Πέτρου και Παύλου Αιγινίου, στον Άγιο Νικόλαο Ελατοχωρίου, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο του Πλαταμώνα κ.α οι οποίοι είτε βρίσκονται σε διαδικασία αναστήλωσης και συντήρησης, είτε έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις.

Ο Σεβασμιώτος αναφέρθηκε επίσης και στην καταγραφή των φορητών κειμηλίων της Μητρόπολης σημειώνοντας ότι είναι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως Μητροπολίτης Κίτρους. Μάλιστα η Μητρόπολη Κίτρούς είναι η μοναδική που έχει καταγράψει τα φορητά της κειμήλια, κάτι για το οποίο έχει λάβει την εύφημη μνεία της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με την καταγραφή, τα φορητά κειμήλια της Μητρόπολης Κίτρους (εικόνες κ.α) είναι περίπου 7 χιλιάδες.

Όσον αφορά την επισκεψιμότητα των θρησκευτικών μνημείων, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, την πρωτοκαθεδρία έχει ασφαλώς το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου.

Το σκληρόδετο λεύκωμα, 168 σελίδων χωρίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, τα προσκυνήματα, τα μοναστήρια, τους ενοριακούς ναούς και τα παρεκκλήσια ενώ αναμένετα και ένας εύχρηστος ψηφιακός οδηγός των προσκυνημάτων για τους επισκέπτες.

Πρόσφατα άρθρα