ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Καβγάς» μεταξύ κυβέρνησης και δήμων για την Πολιτική Προστασία

Τα σπασμένα της «Ελπίδας» πληρώνει για άλλη μια φορά η αυτοδιοίκηση με τον αν. ΥΠΕΣ να κουνά το δάχτυλο στους δημάρχους

Tο πινγκ – πονγκ των ευθυνών για το χάος που προκάλεσε η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε μπάλα και την αυτοδιοίκηση, δήμους και περιφέρειες, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε φορά που σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρότι ακόμη αναζητούνται απαντήσεις για το ποιος έφταιξε, ενώ αποδείχθηκε περίτρανα η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, μέρος του οποίου ασφαλώς είναι και η αυτοδιοίκηση, η αντιπαράθεση, μεταξύ κυβέρνησης και δήμων, δεν άργησε να έρθει, σε μια προσπάθεια να υπάρξει και πάλι ένας «βολικός φταίχτης» και ίσως το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών.

Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης χιονόπτωσης, αλλά και του ενδεχομένου να υπάρξει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Με λίγα λόγια ο κ. Πέτσας κούνησε το δάχτυλο στους αιρετούς, προειδοποιώντας τους πως «οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ‘Ελπίδα΄ είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν…».

Την ίδια ώρα, χωρίς να έχουν αποδοθεί οι ευθύνες εκεί που πρέπει και σε εκείνους που πρέπει, ο αν. υπουργός Εσωτερικών, εκτός από την προτροπή προς τους αιρετούς «να μην επαναληφθούν οι δυσλειτουργίες», τους υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση, με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, σε ενδεχόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας. Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ζητά από τους δημάρχους: Να επιταχύνουν τους αποχιονισμούς σε όλους τους δήμους που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, να προχωρήσουν άμεσα σε καθαρισμό των φρεατίων, καθώς και να απομακρύνουν κλαδιά και πεσμένα δέντρα για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στήριξη πάντως η αυτοδιοίκηση βρήκε από την ίδια την αυτοδιοίκηση, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κάλυψε πλήρως τους αιρετούς σχολιάζοντας: «δεν πιστεύω ότι οι δήμαρχοι τις μέρες της σφοδρής κακοκαιρίας καθόντουσαν στο τζάκι και έβλεπαν το χιόνι να πέφτει…». Έκαναν, όπως είπε, ό,τι περισσότερο μπορούσαν, με τα μέσα που διαθέτουν και το προσωπικό που έχει μείνει στους δήμους. «Δυστυχώς όμως οι δήμοι της Αττικής π.χ. δεν έχουν τον ειδικό εξοπλισμό αποχιονισμού και δεν μιλάω για απλά μηχανήματα έργου, αλλά για ειδικά οχήματα με μαχαίρια και αλατιέρες, προκειμένου να απομακρύνουν όλο το χιόνι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας