ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τζιουβάρας | Η Π.Ε Πιερίας απουσιάζει από τις δράσεις ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού της ορεινής Πιερίας

Ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Τζιουβάρας με ερώτησή του προς την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και προς τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρο Θάνο επισημαίνει την απουσία τόσο της αντιπεριφέρειας Πιερίας, όσο και της θεματικής αντιπεριφέρειας Τουρισμού από τις δράσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα για την ανάδειξη του εναλλακτικού και γενικότερα του χειμερινού τουρισμού στο Ελατοχώρι και την ορεινή Πιερία.
Χρήστος Τζιουβάρας

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Ερώτηση, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., σχετικά με μέτρα πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της Ορεινής Πιερίας και του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου.

Κείμενο Ερώτησης

Το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία οικείων τοπικών συλλόγων και φορέων, μαζί και με τον Δήμο Κατερίνης, έλαβαν χώρα δύο δράσεις που αφορούν την ενίσχυση του εναλλακτικού και του χειμερινού τουρισμού στην ορεινή Πιερία.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η πρώτη αφορούσε στην φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από όλη την Ελλάδα με σκοπό την γνωριμία με την περιοχή, και ιδιαίτερα με το βουνό των Πιερίων και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (Χ.Κ.Ε.), και

2. Η δεύτερη αφορούσε στην λειτουργία του Χ.Κ.Ε. πέρα από την στενή περίοδο του χειμώνα που έχει χιόνι, με σκοπό την προσέλκυση εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως η φύση, το ποδήλατο και ο περίπατος.

Από τις δράσεις αυτές η Αντιπεριφέρεια Πιερίας και Τουρισμού της Περιφέρειας απουσίαζαν.

Μία από τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού είναι η «κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. και τους οικείους Δήμους».

Α. Ερωτάσθε για το ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τον Δήμο Κατερίνης και, πέρα από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την τουριστική ανάπτυξη του χειμερινού και εναλλακτικού τουρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, που έχει και το προνόμιο να διαθέτει και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

Β. Τα τελευταία χρόνια, και λόγω της μεταβολής των κλιματολογικών και μετεωρολογικών συνθηκών, παρατηρείται σημαντική μείωση της διάρκειας των χιονοπτώσεων με άμεση επίπτωση στην λειτουργία του Χ.Κ.Ε., και με συνακόλουθες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, από τον Νόμο του Καλλικράτη η Περιφέρεια είναι επίσης επιφορτισμένη με την «κατάρτιση, στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων, σχεδίων ανάπτυξης υποδομών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής στον τουρισμό».

Έχετε διερευνήσει αυτό το γεγονός;

Έχετε μελετήσει τις επιπτώσεις που υπάρχουν;

Αν ναι, ποια μέτρα πολιτικής και ποια έργα και υποδομές σχεδίασε η Περιφέρεια για την αναστολή αυτών των επιπτώσεων και την διασφάλιση της βιωσιμότητας της περιοχής;

Με εκτίμηση.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας