ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυθαίρετη τοποθέτηση διευθυντή στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης – Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ

Πρωτοφανή είναι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης με αφορμή την τοποθέτηση νέου διευθυντή-Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση ορισμού του νέου διευθυντή μετά από προσφυγή δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης

Το χρονικό της υπόθεσης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΔΩΚ Αθανάσιος Αναγνώστου, αγνοώντας παντελώς το Διοικητικό Συμβούλιο του ωδείου, και μη έχοντας το δικαίωμα να παίρνει από μόνος του αποφάσεις, ξεκίνησε, από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου ακόμα, τη διαδικασία ορισμού νέου διευθυντή. 

Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ο κ. Αναγνώστου , χωρίς προηγουμένως να το έχει θέσει ως θέμα στο Δ.Σ, ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιλογή του διευθυντή, έχοντας συστήσει από μόνος του εξεταστική επιτροπή της επιλογής του. 

Διευθύντρια από 31/3/20 και μετά την παραίτηση του προκατόχου της, κ. Χαράλαμπου Ναβροζίδη, είναι η κ. Παρθενόπη Τσομίδου, με μακρά προϋπηρεσία 30 χρόνων στη μουσική εκπαίδευση ενώ, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί μία τις πιο παραγωγικές καθηγήτριες του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, έχοντας διατηρήσει όλα τα χρόνια πλήρες ωράριο μαθημάτων, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα του ωδείου που σε επίπεδο μαθητών βρίσκεται σε “ελεύθερη πτώση”. 

Ενδεικτικά και σύμφωνα με μία μικρή έρευνα του Olympusmera.gr, το ωδείο έφτασε τα τελευταία χρόνια να μετρά μόλις 200 μαθητές, όταν την εποχή που ο κ. Γιάννης Αδαμίδης αποχώρησε, μετά τη συνταξιοδότησή του, από τη θέση του διευθυντή, το ΔΩΚ είχε 700 μαθητές. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο δημοτικό ωδείο υπάρχουν καθηγητές (πλήρους ωραρίου) που έχουν μόλις 2 με 3 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα! 

Την παρακμή του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης προσπάθησε να αναστρέψει η προηγούμενη πρόεδρός του Μαρία Τερζίδου η οποία είχε θέσει ως στόχο την ανάκαμψη του ωδείου με συγκεκριμένο προγραμματισμό και στόχευση. 

Μετά την αιφνίδια παραίτηση της κας Τερζίδου και με τον ορισμό του νέου προέδρου του ΔΩΚ, τα πράγματα άλλαξαν και πάλι,  με αποκορύφωμα τη θολή-και αναίτια για πολλούς-διαδικασία επιλογής νέου διευθυντή με διαδικασίες fast track.

Η ορισθείσα-από τον κ. Αναγνώστου-επιτροπή είχε να επιλέξει ανάμεσα στην κ. Παρθενόπη Τσομίδου και τον κ. Γεράσιμο Σκληρό, επίσης καθηγητή και μέλος του Δ.Σ του ωδείου, επιλέγοντας τον δεύτερο. 

Σε επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις 16/9/21, το Δ.Σ του ΔΩΚ κλήθηκε να αποφασίσει επί της απόφασης της επιτροπής για την “επιλογή του κ. Γεράσιμου Σκληρού στη θέση του Διευθυντή  Μουσικής Εκπαίδευσης”. 

Με παρόντες του 5 από τους 9 συμβούλους η επιλογή του κ. Σκληρού πέρασε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι κ.κ. Λεμονόπουλος και Βουτσάς με τον πρώτο να διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία επιλογής. 

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για “φωτογραφική προκήρυξη” που ζητά πιστοποίηση προϋπηρεσίας στο δημόσιο μέσω της μισθολογικής κατάστασης και όχι την πραγματική προϋπηρεσία. 

Σύμφωνα με τον κ. Λεμονόπουλο πρόκειται για αυθαίρετη διαδικασία καθώς ο κ. Σκληρός βρίσκεται σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο ως “πνευστός” αφού κατατάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, οπότε η προϋπηρεσία του είναι πλασματική (και πάντως μικρότερη από της κας Τσομίδου) που προκύπτει από τα βαρέα ένσημα. 

Ο κ. Λεμονόπουλος αιτιολογώντας την καταψήφιση του θέματος ανέφερε ακόμη ότι με τις πρακτικές που ακολούθησε ο κ. Αναγνώστου, επί της ουσίας ακύρωσε το ρόλο του Δ.Σ που είχε πλήρη άγνοια για τη διαδικασία επιλογής νέου διευθυντή. 

“Καμία αποφασιστική αρμοδιότητα δεν έχει ο πρόεδρος για οποιοδήποτε θέμα του Δημοτικού Ωδείου. Την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις  για όλα τα θέματα την έχει αποκλειστικά το Δ.Σ που στην περίπτωση αυτή όχι μόνο δεν αποφάσισε αλλά δεν ρωτήθηκε” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λεμονόπουλος καταγγέλοντας τη σύσταση επιτροπής για την επιλογή διευθυντή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. 

Ο κ. Λεμονονόπουλος μάλιστα προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία και έκανε δεκτή την προσφυγή του εναντίον της απόφασης του Δ.Σ, ακυρώνοντας την απόφαση του προέδρου και του Δ.Σ για την επιλογή του νέου διευθυντή. 

Δες την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης εδώ.

Από την έρευνα του OlympusMera.gr έχουν προκύψει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα έργα και τις ημέρες παρελθόντων ετών τα οποία ωστόσο δεν είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου. 

Προς το παρόν στον αέρα η τοποθέτηση νέου διευθυντή… 

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα