ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Άλλος για το δήμο μας;

Ενδιαφέρον και με πολλές παραπολιτικές εξελίξεις αναμένεται το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στο δήμο Κατερίνης. Πολλοί λένε ότι θα πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια στο κεντρικό δήμο της Πιερίας που την τελευταία διετία διοικείται από το συνδυασμό Κουκοδήμου-Νταντάμη, οι οποίοι ως γνωστόν, συνέπραξαν πριν από τη δεύτερη Κυριακή για να “χτυπήσουν” τον πρώτο σε ψήφους Σάββα Χιονίδη.

Δεδομένο θεωρείται ότι ο σημερινός δήμαρχος και πρώην βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος θα είναι εκ νέου υποψήφιος σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα λεγόμενα του ίδιου σε ένα από τα πρώτα κιόλας δημοτικά συμβούλια της νέας διοίκησης, όταν τότε είχε πει-και μάλιστα σε υψηλούς τόνους-ότι θα είναι για 12 χρόνια δήμαρχος. 

Ο κ. Κουκοδήμος δεν παύει να είναι ένας πολύ σκληρός παίκτης, ξέρει την ανθρωπογεωγραφία καλά και κάνει “ακριβές” εκλογές. 

Παράλληλα έχει, εδώ και χρόνια, ένα “καλοκουρδισμένο” πολιτικό γραφείο το οποίο επί της ουσίας, έχει μεταφερθεί έξω από το γραφείο δημάρχου.

Βέβαια ο σημερινός δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές καταγγελίες του πρώην συνεργάτη και μέχρι πρότινος δημοτικού του συμβούλου Νίκου Τσιαμπέρα, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο γραφείο του εισαγγελέα. Ως γνωστόν ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος προσκόμισε τις προηγούμενες ημέρες ογκώδη φάκελο με αναλυτικά στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν όσα είχε καταγγείλει μέσω του κειμένου της παραίτησής του. 

Γενικότερα οι διετία Κουκοδήμου-Νταντάμη βαρύνεται, εκτός των άλλων, από “σκιές” για σπατάλη, κακοδιαχείριση και στοχευμένες απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένες  νεοσύστατες ΙΚΕ που οι εισαγγελικές αρχές καλούνται, μέσω των συγκεκριμένων καταγγελιών, να διελευκάνουν σε βάθος. 

Η μέχρι τώρα θητεία της συνδιοίκησης εμφανίζει αρκετές αδυναμίες οι οποίες, παρά την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική (έχουν επιστρατευθεί ακόμη και τρολ του διαδικτύου) δεν μπορούν να κρυφτούν. 

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια η στασιμότητα και η έλλειψη μελλοντικού σχεδιασμού για το δήμο παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια που κατά καιρούς ακούγονται, κύριως από τον “οραματιστή” Νταντάμη, είναι εμφανής. 

Επί της ουσίας η άσκηση της διοίκησης περιορίζεται στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας (κόψιμο χόρτων, καθαριότητα κοκ) και στην υλοποίηση των εν εξελίξει έργων που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση.

Την ίδια στιγμή το μεγαλό ερωτηματικό παραμένει: Ποιος ή ποιοι εκτός του σημερινού δημάρχου επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Κατερίνης στις επόμενες εκλογές.

Τι θα κάνει ο Σάββας

Η συνέπεια του Σάββα Χιονίδη απέναντι στην υπόσχεσή του να μην επηρεάσουν τα βουλευτικά του καθήκοντα την άσκηση αντιπολιτεύσης έχει αναζωπυρώσει τη κουβέντα γύρω από το όνομά του. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει απουσιάσει σχεδόν ποτέ από συνεδρίασεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι ενημερωμένος για όλα μέχρι κεραίας και μάλιστα αξιοποιεί, όταν χρειάζεται, τη βουλευτική του ιδιότητα για θέματα του δήμου.

Είναι δεδομένο άλλωστε ότι ο πρώην δήμαρχος βρίσκει τον εαυτό του στα έδρανα της αυτοδιοίκησης, υπήρξε και παραμένει ιδιαίτερα παραγωγικός σε επίπεδο προτάσεων επί όλων των θεμάτων που αφορούν το δήμο και ουσιαστικά είναι η έμπειρη φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστεί η 13χρονη θητεία του στο δήμο από τη σημερινή διοίκηση, εμπνέει σεβασμό και στους πολιτικούς του αντιπάλους. 

Ανεξάρτητα από τις “απώλειες” που μετρά ο συνδυασμός του (το φευγιό κάποιων το θεωρούσε δεδομένο) η ομάδα εμφανίζεται ενωμένη και συσπειρωμένη και μάλιστα ήταν οι “Πολίτες σε Δράση” που πρώτοι “σήκωσαν” το θέμα των απευθείας αναθέσεων, με το οποίο στη συνέχεια ασχολήθηκε ο Νίκος Τσιαμπέρας φτάνοντάς το μέχρι το γραφείο του εισαγγελέα. 

Επιπλέον ο Σάββας Χιονίδης είναι αυτός του οποίου οι ενστάσεις δικαιώθηκαν σχετικά με τα παραλιακά οικόπεδα της Καλλιθέας. Απέναντι στη διοίκηση Κουκοδήμου-Νταντάμη που άρον-άρον επιθυμούσαν την ενοικίασή τους σε ιδιώτη, μέσω ΕΤΑΔ, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, όπως και ο Θανάσης Λιακόπουλος, επισημαίνοντας στο δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσαν οι ίδιοι, τις ενστάσεις τους επί των όρων του διαγωνισμού. 

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία εκείνου του δημοτικού συμβουλίου είχε ψηφίσει να μην αναβληθεί ο διαγωνισμός ακολουθώντας την εισήγηση του δημάρχου που τάχθηκε ενάντια στο τοπικό συμβούλιο που ευλόγως αντιδρούσε, η ΕΤΑΔ απέσυρε τελικά το διαγωνισμό προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου. Έτσι ο Κώστας Κουκοδήμος βρέθηκε έκθετος απέναντι στην τοπική κοινωνία ενώ δίχασε ακόμη και δικά του στελέχη για τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζονται ως ξένα σώματα εντός της πλειοψηφούσας παράταξης μιας και φαίνεται ότι οι διαφορετικές απόψεις δεν ευδοκιμούν και οι κλίκες που έχουν δημιουργηθεί πέριξ του δημάρχου προκαλούν δυσφορία στους υπόλοιπους. 

Ο Θανάσης το θέλει πολύ

Η όρεξη να δουλέψει και να αφιερωθεί στο δήμο είναι ευδιάκριτη στο Θανάση Λιακόπουλο που συνεχίζει δύο χρόνια τώρα με αμείωτη ένταση τον αντιπολιτευτικό έλεγχο. Έμπειρος στην αυτοδιοίκηση, μπήκε ουκ ολίγες φορές στο… “ρουθούνι” της συνδιοίκησης που χάνει εύκολα την ψυχραιμία της, ειδικά ο Γιώργος Νταντάμης όταν τα όσα αναφέρει ο Λιακόπουλος τον ακουμπούν…. Τελευταία κάνει καλό αντιπολιτευτικό δίδυμο με Χιονίδη. Ίσως τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χώρισαν στο παρελθόν. 

Ο Αποστόλης ετοιμάζεται

Εκτός από τους εν ενεργεία, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Αποστόλη Πόδα καθώς φαίνεται ότι η υποψηφιότητά του για το δήμο της Κατερίνης έχει πάρει το δρόμο της. 

Και μόνο στο άκουσμα ότι πρόκειται να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές πολλοί (χωρίς υπερβολή) ήταν εκείνοι που του… έδωσαν ταυτότητα ενώ πολλοί αναμένουν διακαώς κρούση. Ο ίδιος κρατά χαμηλό προφίλ, ίδιον του χαρακτήρα του άλλωστε, αλλά δεν κρύβει (το ούτως ή άλλως διαχρονικό) ενδιαφέρον του για την πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει με την οικογένειά του. Στο πρόσωπό του μεγάλη μερίδα του κόσμου βλέπει τον επόμενο δήμαρχο Κατερίνης κάνοντας λόγο για υποψηφιότητα που μπορεί να κάνει τη διαφορά ενώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις και εξαλείφοντας τις διχαστικές λογικές που τελευταία επικρατούν. 

Κάποιοι ίσως δεν θυμούνται ότι ο Πόδας στις δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Καραφουλίδη, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην αυτοδιοίκηση. Όσοι τον γνωρίζουν καλά μιλούν για έναν άνθρωπο μετρημένο, διαβασμένο, με μεστή πολιτική άποψη, ιστορική γνώση και όραμα ευρύτερα για την Πιερία την οποία στηρίζει διαχρονικά, αξιοποιώντας-και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς να το επικοινωνεί-τις ισχύρες γνωριμίες που έχει σε νευραλγικά πόστα. Η κινητικότητά του είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες κάτι που φαίνεται ότι έχει “αγχώσει” συγκεκριμένους κύκλους. 

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του γνωρίζουν από πρώτο χέρι την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που τον διακρίνει κάτι που αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των επιχειρήσεών του. Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για επαγγελματία πολιτικό αλλά για έναν άνθρωπο της πιάτσας και της αγοράς προσμετράται στα θετικά του. 

ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση υποψηφίου

Σε αναζήτηση υποψηφίου δημάρχου βρίσκεται τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Κατερίνης όπου συζητιούνται αξιόλογες υποψηφιότητες χωρίς ωστόσο να προκρίνεται κάποια έναντι της άλλης και στις δύο περιπτώσεις. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προεκλογικές ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει… 

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα