ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Πόλεμος ή Ειρήνη;

Σε ποια πλευρά της ιστορίας βρίσκεται η Ευρώπη;

Τα τελευταία πολεμικά δεδομένα, στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσικής πολεμικής υπερδύναμης, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Από τις αρχές του προηγουμένου αιώνα, προηγήθηκαν παρόμοια γεγονότα, τα οποία  δυστυχώς δημιούργησαν τεράστιους αναθεωρητισμούς,  με αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες όπου αυτά συνέβησαν.

Να θυμίσουμε μερικά εν συντομία:

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου θυσιάστηκαν εκατομμύρια ανθρώπων και προσφυγοποιήθηκαν εκατομμύρια λαών.

Η Ελλάδα, δυστυχώς εξ αιτίας της συμπεριφοράς (της Η.Α.) του Λαϊκού κόμματος τότε, το οποίο επέλεξε την λανθασμένη πλευρά της ιστορίας πλήρωσε το ακριβότερο ανθρώπινο πολεμικό τίμημα, τα γεγονότα είναι γνωστά.

Γιατί όμως έγινε αυτή η καταστροφή; Απλά για να μπορούν οι τότε  «τρεις αδερφές» πετρελαϊκές εταιρίες να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά αποθέματα της Μουσούλης και του Κιρκούκ, εταιρίες του τότε αναδυόμενου Δυτικού Κόσμου .

Συγχρόνως ακολούθησαν, τα γεγονότα των Αραβικών λαών με την αγγλική αποικιακή επιρροή μέσω ενός μαρτυρικού ανθρώπου του Thomas Edward Lawrence  (Λόρενς της Αραβίας…) που άλλα νόμιζε και πρέσβευε και άλλα πίσω από την πλάτη του, έπραξαν οι πολιτικοί της Αγγλίας, ως Μητρόπολη του Καπιταλισμού τότε, για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μερικών Ολιγαρχών

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αναθεωρητισμοί του Χίτλερ και της Φασιστικής Γερμανίας με τα όσα συνέβησαν, έδωσαν την Καπιταλιστική Μητροπολιτική Ηγεσία στην υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ανέλαβε να εκπροσωπήσει πλέον, τα παγκόσμια Μητροπολιτικά Καπιταλιστικά δεδομένα. Προηγήθηκε η συμφωνία της Γιάλτας, με τους Τρείς Μεγάλους (Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν) οι οποίοι διαμοίρασαν ως προσωπικό οικόπεδο την Υφήλιο.

Οι Αμερικάνοι πλέον αρχίζουν, παρεμβάσεις σε ξένες χώρες όπως Βιετνάμ, Ιράν, Ιράκ και βέβαια μαζί με την Γερμανία στον διαμερισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν ξεχνούμε την παρέμβαση των Ρώσων πρώτα και των Αμερικανών ύστερα στο Αφγανιστάν και οι δύο στρατοί έφυγαν ταπεινωμένοι με τεράστια σπατάλη πλούτου και με πολλές χιλιάδες χαμένων ανθρώπινων ζωών.

Η Ευρώπη σε όλα αυτά ήταν απλός θεατής ή ουρά των γεγονότων.

Το 1974 οι Τούρκοι, εισέβαλαν στην Κύπρο με το πρόσχημα της Εγγυήτριας Δύναμης. Δυστυχώς το 38%  κατέχεται  στρατιωτικά  ακόμα και σήμερα εν έτη 2022.

Μην ξεχνούμε, ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα ως κράτος εν κράτη, βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες ανέχθηκαν την κατοχή της μισής Κύπρου και ουδέν έπραξαν, μολονότι ήταν Εγγυήτρια Δύναμη.

Αυτό το έκανε ο κύριος Κίζινγκερ, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μαζί με την Ελληνική στρατιωτική Χούντα, η οποία έπεσε σε παγίδα που έστησαν οι Αμερικανοί για αυτό βέβαια του είχαν εγκαταστήσει. Τώρα οι μαθητές «χτυπούν το δάσκαλο στο  κεφάλι»

Για όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις που προηγουμένως αναφέραμε, κανένας στην Ευρώπη, δεν συγκινήθηκε, διότι άλλους τους εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και για άλλους ήταν μακριά από την πόρτα τους .

Τα προηγούμενα Μοντέλα της απάνθρωπης συμπεριφοράς των Δυνατών τα εκμεταλλεύεται σήμερα η Ρωσία με τα ίδια προσχήματα.

Πώς να το εξηγήσουμε αλλιώς, όταν παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες γίνονται υπάλληλοι των μονοπωλίων.

Η Ενωμένη Ευρώπη, δυστυχώς τώρα ανησυχεί. Θίγονται πλέον τα δικά της, ζωτικά  συμφέροντα.

Τι μπορεί να κάνει;

Δυστυχώς τίποτα, εάν δεν λύσει δύο σοβαρές αδυναμίες της.

Δεν έχει ενεργειακούς πόρους, εξαρτάται απόλυτα από την Ρωσία. Δεν φρόντισε να έχει εναλλακτικές λύσεις. Όλοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουν, ότι για όλες τις οικονομικές δράσεις θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια και διαστρωμάτωση εναλλακτικών λύσεων σε βασικές εκφάνσεις της επιχειρηματικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας.  

Δεν έχει δικό της στρατό, ακόμα και σήμερα η Γερμανία αποφασίζει μόνη της και μόνο για αυτή να δημιουργήσει στρατό. Κάποιος, πρέπει να της θυμίσει ότι αυτό το δικαίωμα δεν το έχει μονομερώς, για δύο λόγους:

Ο ένας, είναι το βαρύ Φασιστικό παρελθόν της (Η συμφωνία των Νικητών στο  τέλος του 2ου Π.Π. προβλέπει σχετικά).

Ο δεύτερος λόγος είναι, η συμμετοχής της στην Ε.Ε. με τα όσα αυτό συνεπάγεται για Πολιτική Ένωση. Δυστυχώς και σήμερα η Γερμανοευρωπαική Ένωση δεν αντιλήφθηκε, ότι πρέπει να δημιουργήσει μία Ασφαλή πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά Ευρώπη.

Τα όσα συνέβησαν τον 20ο και 21ο αιώνα και όσα συμβαίνουν τώρα  φαίνεται πως δεν νουθέτησαν να βρίσκεται στην Σωστή πλευρά του Ειρηνικού μέλλοντος.

Πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία, πως δεν αρκεί ο πλούτος μιας χώρας  να είναι μόνον δικός της.

Αυτό δεν εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα ούτε τα δικά της συμφέροντα .

Σήμερα η Παγκόσμια Κοινότητα (Μητροπόλεις) είναι Πολυπολική. Υπάρχει συνωστισμός, όπως και «αθέμητος»  ανταγωνισμός!

Εάν η συμπεριφορά της Ευρώπης δεν αλλάξει  με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, τότε είναι βέβαιο ότι θα σπρώξουμε την Ρωσία στην -Αγκαλιά- συμμαχία με την Κίνα.

Η Ενωμένη Ευρώπη  δεν φρόντισε  για τις δικές τις αδυναμίες και ιδιαιτέρα αυτής της πραγματικής συνέργειας και συνεργασίας, είναι Ενωμένη Ευρώπη κατά Επίφαση, δεν είναι άμοιρη ευθυνών, η Γαλλία και φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τον (Ρώσο – Ουκρανικό) πόλεμο θα είναι τεράστιες σε όλη την Παγκόσμια Κοινότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όσο μακρύτερος ο πόλεμος, τόσο χειρότερα για όλους.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Είμαστε χώρα ιστορικά ευάλωτη, οι όποιοι Αναθεωρητισμοί του Status Quo δεν γνωρίζουμε αν μας βλάψουν, είναι σίγουρο όμως  ότι θα μας δημιουργήσουν Προβλήματα.

Εθνικόν είναι ότι συμφέρει. Η όποια πολεμική μας εμπλοκή θα μας δημιουργήσει διπλωματικά και οικονομικά προβλήματα, για τούτο πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί στις όποιες μεμονωμένες ενέργειες μας.

Δεν πρέπει να στείλουμε εξοπλισμούς παρά μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Η όποια άλλη επιλογή βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Δυστυχώς η Ιστορία της Ελλάδος, μας διδάσκει ότι από όλους τους πολέμους ωφεληθήκαμε τα λιγότερα  από αυτά που προσφέραμε.

Δεν αντέχει ο Ελληνικός λαός άλλες περιπέτειες, ήδη η χώρα μας έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Η ευημερία των λαών έχει ανάγκη από Ειρήνη και μόνο Ειρήνη.

Γκούνας Σωτήριος            

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα