ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Γιατί τελικά χρειάζομαι ένα καλό βιογραφικό σημείωμα; 5 λόγοι

Για εσένα λοιπόν, που βρίσκεσαι στο στάδιο που έχεις κάνει τελικά το βιογραφικό σου και αναρωτιέσαι, γιατί να χρειάζεσαι ένα καλό βιογραφικό, σου δίνω 5 βασικούς λόγους.

• Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι το βιογραφικό σου σε ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα. Ή τουλάχιστον αυτός θα πρέπει να είναι ο ρόλος του. Εκτός αν θέλεις να πιάσεις δουλειά στους MIB και είσαι ένας από τους 500 μαυροκουστουμάτους με γυαλιά υπάλληλους. Επειδή λοιπόν δεν είμαστε κλώνοι αλλά άνθρωποι, θα πρέπει να το δείξεις κιόλας. Το Europass είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μην το κάνεις. Σκέψου ποια θα είναι η διαφορετικότητα σου όταν ο recruiter παραλάβει 123 βιογραφικά europass ; ΚΑΜΙΑ !!!! Το Europass είναι μόνο για ορισμένες κρατικές θέσεις κυρίως του εξωτερικού που επιδιώκουν την ισοπέδωση της διαφορετικότητας για δικούς τους λόγους. Σε οποιαδήποτε άλλη θέση πρέπει να ξεχωρίσεις. Με τον καλό τρόπο !!

• Είναι η πρώτη εντύπωση. Δισεκατομμύρια γάμοι στον κόσμο ΔΕΝ έχουν γίνει από την πρώτη εντύπωση. Δισεκατομμύρια βιογραφικά καθημερινά ΔΕΝ μετατρέπονται σε θέση εργασίας για τον ίδιο λόγο. Καλός ή κακός, η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που θα σου δώσει το δικαίωμα για την δεύτερη. Θυμήσου την τελευταία φορά που πήγες διακοπές και έψαξες για φαγητό στο κέντρο της πόλης. Σίγουρα προτίμησες αυτό που σου έκανε εντύπωση με την πρώτη ματιά και το ανάποδο. Θυμήσου την πρώτη φορά που αντίκρισες τον καλό σου ή την καλή σου. Είναι στο γονίδιο μας να επιλέγουμε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό μας προστάτεψε από την αρχή των χρόνων και μας βοήθησε στην σωστή και ασφαλή επιλογή.

• Δευτερόλεπτα χωρίζουν το δικό σου βιογραφικό από το επόμενο. Όσο μεγαλύτερη η εταιρεία τόσο περισσότερες και οι αιτήσεις, τόσο λιγότερος και ο χρόνος που έχεις για την επεξεργασία του δικού σου βιογραφικού. Βρες τον τρόπο να το κάνεις να ξεχωρίσει από τα 100 προηγούμενα και τα 100 επόμενα. Με τον καλό τον τρόπο !! Χρώμα, δομή, ποικιλία, ιεράρχηση θα σου δώσουν κλάσματα δευτερολέπτου παραπάνω. Μην τα χάσεις. Τα χρειάζεσαι.

• Μην ξεχνάς πως το βιογραφικό είναι πώληση. Πούλα τον εαυτό σου ακριβά. Με μια ματιά και μόνο μπορεί ένας μέσης εμπειρίας recruiter να αξιολογήσει πόσο πολύ ασχολήθηκες με το βιογραφικό σου. Κάθε λεπτό που ξοδεύεις επάνω από την λευκή κόλα την νιώθει ο εξεταστής. Μάζεψε όση αυτοπεποίθηση έχεις και πούλα τον εαυτό σου ακριβά. Δούλεψε το ξανά και ξανά μέχρι τον ορισμό της δική σου τελειότητας. Σκέψου τις ώρες που πέρασες μπροστά στον καθρέπτη μέχρι να στρώσει αυτή η φράντζα σου. Τα βιογραφικά τύπου ‘ρίχνω ότι έχω μπροστά μου και βγαίνω Σάββατο βράδυ’ δεν θα σου φέρουν την θέση εργασίας που ονειρεύεσαι.

• Το βιογραφικό σου είναι ο αντικατοπτρισμός του εαυτού σου. Ιδίως θέσης πωλητών σε εταιρείες, δίνουν πολύ περισσότερο σημασία στην εμφάνιση του βιογραφικού γιατί οι πωλητές είναι η βιτρίνα κάθε εταιρείας. Οι εταιρείες λοιπόν που σέβονται τον εαυτό τους,, θέλουν αστραφτερούς, καθαρούς, περιποιημένους, οργανωμένους, μοντέρνους, δομημένους και ενδιαφέροντες πωλητές. Προσπάθησε να μαντέψεις πως πρέπει να είναι το βιογραφικό σου αν θέλεις μια θέση ανάμεσα στην ομάδα πωλήσεων της εταιρείας που χαμογελούν και αστράφτει το δοντάκι τους.

Το βιογραφικό σου λοιπόν είναι η διαφορετικότητα σου, ο καθρέπτης σου, είναι ο Έρωτας με την πρώτη ματιά και η καλύτερη σου πώληση!!
Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι λοιπόν και ξεκίνα να κάνεις το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου ΤΩΡΑ !!!

Καλή δύναμη και καλή αρχή στην νέα σου δουλειά.

Ευάγγελος ΣΚΛΙΟΠΙΔΗΣ
ESMS Marketing Services
MSc in International Marketing Management
University of Surrey

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας