ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σύγχρονοι Μάρτυρες και μη!

Σύγχρονοι Μάρτυρες και μη!

Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής (Χριστιανός Ορθόδοξος, Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος, ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Facebook: Θεοφάνης Γκατζής, Εthnikοsagwn.blogspot.com

Στον ηλεκτρονικό τύπο αλίευσα την παρακάτω είδηση: Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν την Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, σε χωριό οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειονότητα χριστιανοί στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπουσκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους, πυρπόλησαν εκκλησία και απήγαγαν ιερέα, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Οι τζιχαντιστές, κινούμενοι με μοτοσικλέτες και φορτηγά, έκαναν έφοδο στο χωριό Πέμι, ανοίγοντας πυρ«αδιακρίτως» και βάζοντας φωτιά σε κτήρια, ανέφερε ο Αμπουάκου Κάμπου, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στην περιοχή, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι τρομοκράτες σκότωσαν επτά ανθρώπους, πυρπόλησαν δέκα σπίτια και λεηλάτησαν αποθήκες με τρόφιμα που επρόκειτο να διανεμηθούν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων» είπε.

Επιπρόσθετα, στην ετήσια έκθεση του διεθνή χριστιανικού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Open Doors αναφέρεται ότι το 2020 4671 Χριστιανοί πέθαναν για την πίστη τους (60% περισσότερο από το 2019). Από αυτούς 3800 άτομα πέθαναν στη Νιγηρία! Ακόμη,  πάνω από 340 εκατομμύρια Χριστιανοί υφίστατο διακρίσεις λόγω της πίστης τους. Δηλαδή ο ένας στους 8!

Επ’ αφορμή των παραπάνω ειδήσεων  προβαίνω στα εξής σχόλια :

Οι αποθανόντες είναι σύγχρονοι Μάρτυρες! Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους! Ομολόγησαν και θυσίασαν τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την Αγία! Αντιθέτως, εμείς απαγορεύσαμε τη συμμετοχή πιστών στις Θείες λειτουργίες και δεν τελέσαμε τον Αγιασμό των Υδάτων σε δημόσιο ανοικτό χώρο επιδεικνύοντας ασέβεια προς τον Παντοδύναμο Θεό, ενώ παράλληλα κατακλυστήκαμε από φοβίες, μήπως πληρώσουμε πρόστιμο ή κολλήσουμε κορωνοϊό εντός των Ιερών ναών, δείχνοντας ολιγοπιστία! Ο Θεός παραχώρησε τη δοκιμασία του κορωνοϊού για να δώσουμε εξετάσεις κατά πόσο είμαστε θερμοί ή χλιαροί Χριστανοί και δυστυχώς φάνηκε, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ότι αποτύχαμε!

Ειρήσθω εν παρόδω με προκάλεσε προβληματισμό η ανακοίνωση της Ιεράς συνόδου (15η Δεκεμβρίου) ως προς το ένα σκέλος της. Ειδικότερα, αναφέρει ότι προτρέπει όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους. Δηλαδή, με εύσχημο τρόπο, τους προέτρεπε να μην προσέλθουν και στους Ιερούς Ναούς για εκκλησιασμό! Εγώ ο ασθενής στην εφαρμογή του Ευαγγελίου, με σεβασμό, πιστεύω ότι οι Ιεροί Ναοί και ιδιαίτερα όταν διεξάγονται Θείες λειτουργίες αποτελούν οχυρά προς οποιαδήποτε μεταδιδόμενη ασθένεια, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κορωνοϊός, καθώς είναι ιερείς Θείες μυσταγωγίες με την παρουσία του Αγίου πνεύματος, της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων και των Αγγέλων.

Τίποτε δεν μπορεί να συμβεί αν δεν το επιτρέψει ο Θεός! Αλλά ακόμη και αν αποδεκτούμε ότι μπορεί να μεταδοθεί, πράγμα αδύνατο σε κάποια άτομα, κατόπιν Θείας παραχώρησης και τους συμβεί κάτι ανεπιθύμητο τα συγκεκριμένα άτομα θα έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς για την πίστη τους και θα βαίνουν σε καλό δρόμο για να κερδίσουν την Ουράνια Βασιλεία! Καθότι σκοπός του κάθε Χριστιανού πρέπει να είναι η κατάκτηση της αιωνιότητας μιας και η ζωή εδώ είναι προσωρινή και μάταια! Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστὸς κηρύττει «Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον, ἐὰν κερδίση τὸν κόσμον ὅλον καὶ ζημιωθῆ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; Δηλαδή, τί θὰ ὠφελήσει τὸν ἄνθρωπο, ἂν κερδίσει ὅλο τὸν κόσμο καὶ χάσει τὴν ψυχή του; Γι’ αυτό και οι πρώτοι μάρτυρες Χριστιανοί στη Ρωμαϊκή εποχή και σύγχρονοι Μάρτυρες (ΕΣΣΔ, Κίνα) δεν ολιγοπίστησαν και υπέμεναν με καρτερικότητα φρικτά βασανιστήρια, ενώ παράλληλα δεν δίστασαν να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή μπροστά στην αγάπη τους για το Χριστό! Εξάλλου όπως είπε ο Χριστός η πίστη ” η πίστις σου σέσωκέ σε”!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων του Θεού Φανουρίου, Ναούμ, Ροντιώνοφ, Γεωργίου Καρσλίδη, Αλεξάνδρου, Αθανασίου, Αθανασίου του διά Χριστού Σαλού, Νικολάου, Ειρήνης, Αναστασίας Φαρμακολύτριας, Εφραίμ, Εφραίμ Νέας Μάκρης, Μέγα Αντωνίου, Γεράσιμου του Ιορδανίτη, Μαρίας της Αιγυπτίας, Αντωνίου εκ Βεροίας, Παϊσίου, Σεραφείμ του Σαρώφ, Στυλιανού, Θεοδώρων, Προκοπίου, Ιάκωβου Τσαλίκη, Πορφυρίου, Αμφιλοχίου Μακρή, Ιωάννη του Ελεήμων, Παρθενίου, Εφραίμ, Βάκχου, Σεργίου, Μελετίου, Βλασίου, Ρηγίνου, Νεκταρίου, Θεράποντα, Αναργύρων, Μοδέστου, Ιωάννη του Ρώσου, Θεοφάνη του Ομολογητή  της Συγριανής, Ευστρατίου, Αλεξάνδρου εν Πύδνης, Σπυρίδων, Διονυσίου εν Ολύμπω, Ιούδα του Θαδαίου, Εφραίμ Νέας Μάκρης, Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης, Λουκά της Κριμαίας, Βαρβάρας, Σοφίας της Κλεισούρας, Κόρης, Αικατερίνης, Παρασκευής, Υπομονής, Πελαγίας της Τηνίας, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Ταξιάρχη Μανταμάδου, Θεοφάνη του νέου εν Ναούσης,  Θεοφάνη του ομολογητή, Mάρκου του Ευγενικού Επισκόπoυ Εφέσσου, Θεοφάνη Μητροπολίτη Περιθεωρίου, Θεοφάνη του γραπτού, Θεοφάνη του Μυροβλήτη, Ευφρασίας της Μάρτυς,  Θεοφάνη επισκόπου Σολέα, Πάντων, Μηνά, Nεοφύτο, Αγνής και Μαξίμου του Γραικού (τη μνήμη των οποίων τελούμε σήμερα) Νεκταρίου και Θεοφάνη, κτητόρων της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων, Νεομάρτυρα Θεοφάνη εν Κωνσταντινούπολη, Ευθυμίου του Μέγα, της Αγίας Άννας της Μάρτυρας

στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά, στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, γέροντα Γαβριήλ, στον πατήρ Γεώργιο και Χρήστο, των κάτωθι αποθανουσών και αποθανόντων γιαγιάδων μου Φανής Μακρυγιάννη και Στυλιανής Γκατζή, των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή και Βασιλείου Μακρυγιάννη, των προπαππούδων μου Ιωάννη Γκατζή (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), Δημητρίου Γκατζή, Σπυρίδωνος Μακρυγιάννη, Αθανασίου Σάββα και Θωμά, των προγιαγιάδων μου Μαρίας Μακρυγιάννης, Βασιλικής Σάββα, Ευανθίας Γκατζή και Φωτεινής, της νονάς μου Ελβίρας και του νονού μου Νικολάου, του πνευματικού μου πατέρα Αρχιμανδρίτη Στεφάνου Παπαθανασίου

των γερόντων Ευμενίου, Εφραίμ, Ιωσήφ, Φιλόθεου, Αρσενίου, Σίμων, Συμεών, Άνθιμου, Αμβροσίου, Ευσέβιου και Δημητρίου και των ιερέων Μιχαήλ, Αναστασίου, Φωτίου, Ιωάννη της γερόντισσας Ευγενίας και Ταξιαρχίας, του θείου μου Δημητρίου Γκατζή και της θείας μου Ηλιάδας, του φίλου μου Ιωάννη και Διονυσίου, του Ανδρέα, του Γεωργίου, της Κυριακής, της Διονυσίας, του Νικηφόρου, της Ευτυχίας, της Γαρουφαλιάς, της Ελένης, της Ευτυχίας, της Ελένης, του Ηλία, του Βασιλείου, της Πολυξένης, της Αναστασίας, του Χαραλάμπου, του Γεωργίου, της Άννας, της Αθηνάς, του Ηλία  και του Ιωάννη!

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας