ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ο τέως κοινοτάρχης Νίκος Νούλας και οι αγώνες του για το Κέντρο Υγείας Nότιας Πιερίας (Λιτοχώρου)

Γράφει ο Κ. Ι. Μακρής, από την Λεπτοκαρυά

Ο τέως κοινοτάρχης Νίκος Νούλας και οι αγώνες του για το Κέντρο Υγείας Nότιας Πιερίας (Λιτοχώρου)

Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κορωνοιό και κηδεύτηκε στη Λεπτοκαρυά ο τέως κοινοτάρχης (1982-1985) Λεπτοκαρυάς, Νίκος Νούλας. Ναυτικός στα εφηβικά του χρόνια, σε συνέχεια εργάτης στη Δυτική Γερμανία και μετά την επιστροφή του άνοιξε με τον αδερφό του Ιωάννη Νούλα (πατέρα της πρώην αντιδημάρχου, Σοφίας Νούλα) μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στη Λεπτοκαρυά. Είχε σπουδαία αυτοδιοικητική δράση αφού είναι ο μοναδικός κοινοτάρχης στα ελληνικά αυτοδιοικητικά χρονικά της χώρας μας που παραιτήθηκε την άνοιξη του 1985 μαζί με όλο το κοινοτικό συμβούλιο, την αντιπολίτευση και τους επιλαχόντες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας στην Αγία Μαρίνα Λιτοχώρου, ενώ αρχικά είχε οριστεί να γίνει στη Λεπτοκαρυά. Άφησε αγωνιστική εποχή αφού έκλεισε με τρακτέρ, φορτηγά, αυτοκίνητα και πλατφόρμες, τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθήνας και την εθνική οδό. Αυτό το γεγονός έκανε εντύπωση στα ΜΜΕ εκείνης της εποχής και έκανε εντύπωση στον Ανδρέα Παπανδρέου που ρώτησε «ποιοι είναι αυτοί εκεί στην Κατερίνη που τα κάνουν αυτά;». Έστειλε τότε στην Κατερίνη τον Υπουργό του Γ. Γεννηματά για να καθησυχάσει τα πνεύματα και να βρεθεί μια λύση. Τότε έγινε σύσκεψη στη νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Πιερίας (Νικολαΐδης, Χαϊλατζίδης, Καλαϊτζίδης, Κουϊμτζίδης, Καραφουλίδης, Ζαπουνίδης, Συμεοφορίδης, Γκούνας, Παπανικολάου, Αδάμου, Παπαδημητρίου, Σιώκας, Κουκουλιάτας), και αποφασίστηκε να προταθεί ο συμβιβασμός και να γίνει το Κέντρο Υγείας στη διασταύρωση Λιτοχώρου, όπου τελικά έγινε. Η τελική σύσκεψη για να σταματήσει η διακοπή της κυκλοφορίας έγινε στη διασταύρωση της Λεπτοκαρυάς και συμμετείχαν ο πρόεδρος Λεπτοκαρυάς Ν. Νούλας, ο πρόεδρος του Παντελεήμονα Γ. Λιάπης, από τους Ν. Πόρους ο Α. Γρέκας, από τον Πλαταμώνα ο Β. Ρουμπιές. Βλέπε φωτογραφία όπου φαίνονται όρθιοι ο Αστέριος Νούλας (αδερφός του Νίκου Νούλα, όπου και αυτός πέθανε πρόσφατα από κορωνοιό), οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καζακλάρης και Γ. Τερζόπουλος, ο εισαγγελέας Κατερίνης κ. Ε. Κατσής, η νομάρχης κ. Μ. Αρσένη και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, δικηγόρος Ν. Παπανικολάου.

Μετά την παραίτησή του από την προεδρία, η νομάρχης κ. Αρσένη διόρισε ως αντικαταστάτη του τον πρώτο ξάδελφο του και καθηγητή Γ. Χατζή, την 26-06-1981, ο οποίος έκανε τις εκλογές και εκλέχθηκε νέος κοινοτάρχης ο Αθανάσιος Ματός.

Ο Νίκος Νούλας ανήκε σε μια ευρύτερη συγγενική αυτοδιοικητική οικογένεια αφού εκτός από αυτόν και τον Γ. Χατζή είχε ανίψια τον Κώστα και Νίκο Μακρή δημοτικούς συμβούλους επί δημαρχίας Βράνου, ανιψιά τη Σοφία Νούλα, αντιδήμαρχο επί δημαρχίας Γ. Παπαθανασίου, και ξάδερφο τον τότε Νομαρχιακό σύμβουλο Νίκο Παπανικολάου.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν 35χρόνια περίπου και από τότε όλα άλλαξαν αφού άφησε πίσω του τα 2 του παιδιά Γιώργο και Χάρη και 3 εγγόνια.
Αιωνία η μνήμη του.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα