ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ | Μάχη στήθος με στήθος για τον έλεγχο της Γερουσίας

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ | Μάχη στήθος με στήθος για τον έλεγχο της Γερουσίας

Μάχη σώμα με σώμα για τη Γερουσία εξακολουθούν να δίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις αμφίρροπες αναμετρήσεις σε Αριζόνα και τη Νεβάδα, που θα κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο του σώματος, τρεις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία, οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη μάχη. Το αποτέλεσμα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα ίσως να μην γίνει γνωστό προτού περάσουν κάποιες ημέρες, καθώς αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διαρκέσει ως την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων, όπως την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Edison Research αργά χθες, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 197. Μένουν να κριθούν 27 έδρες, για κάποιες από τις οποίες η μάχη είναι στήθος με στήθος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του σώματος, στην περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία, κάτι που είχε χαρακτηρίσει «αναπόφευκτο» την Τετάρτη. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του να κερδίσουν τελικά οι Δημοκρατικοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας