ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν ή Λεπέν | Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή επιλογή για τη θέση του προέδρου

Μακρόν ή Λεπέν | Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή επιλογή για τη θέση του προέδρου

Οι Γάλλοι άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή σε εκλογές που θα αποφασίσουν εάν ο φιλοευρωπαϊκός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διατηρήσει τη θέση του ή θα εκδιωχθεί από την ακροδεξιά ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν, κάτι που θα ισοδυναμούσε με πολιτικό σεισμό.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδωσαν στον Μακρόν ένα σταθερό και ελαφρώς αυξανόμενο προβάδισμα, καθώς οι αναλυτές είπαν ότι η Λεπέν – παρά τις προσπάθειές της να αμβλύνει την εικόνα της και να μετριάσει ορισμένες από τις πολιτικές του κόμματός της στο Εθνικό Ράλι – παρέμεινε δυσάρεστη για πολλούς.

Ωστόσο, μια αιφνιδιαστική νίκη της Λεπέν δεν μπορούσε να αποκλειστεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που ήταν αναποφάσιστοι ή δεν ήταν σίγουροι αν θα ψήφιζαν καθόλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να βασιστεί σε αρκετούς αφοσιωμένους υποστηρικτές, πολλά θα εξαρτηθούν από μια ομάδα ψηφοφόρων που σταθμίζουν την ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας ακροδεξιάς προεδρίας ενάντια στην οργή για το ιστορικό του Μακρόν από την εκλογή του το 2017.

Εάν η Λεπέν νικήσει, πιθανότατα θα έχει την ίδια αίσθηση εκπληκτικής πολιτικής αναταραχής όπως η βρετανική ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ το 2016.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 π.μ. (06:00 GMT) και θα κλείσουν στις 8 μ.μ. (1800 GMT). Οι αρχικές προβλέψεις των δημοσκοπήσεων αναμένονται μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Στο Douai, μια μεσαίου μεγέθους πόλη στη βόρεια Γαλλία, όπου η Λεπέν προηγήθηκε του Μακρόν στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών πριν από δύο εβδομάδες, η συνταξιούχος Andrée Loeuillet, 69 ετών, δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του Μακρόν, όπως και στις 10 Απριλίου.

“Έχει τα ελαττώματά του, αλλά έχει και ιδιότητες. Είναι ο καλύτερος για να συνεχίσει, ζούμε δύσκολες στιγμές”, είπε.

Ο Μακρόν, 44 ετών και νικητής στον ίδιο αγώνα πριν από πέντε χρόνια, έχει προειδοποιήσει για “εμφύλιο πόλεμο” εάν εκλεγεί η Λεπέν – οι πολιτικές της οποίας περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στο κεφάλι – εκλεγεί και κάλεσε τους δημοκράτες όλων των πλευρών να τον στηρίξουν .

Η Λεπέν, 53 ετών, εστίασε την εκστρατεία της στο αυξανόμενο κόστος ζωής στην έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το οποίο πολλοί Γάλλοι λένε ότι έχει επιδεινωθεί με την άνοδο των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας. Έχει επίσης μηδενίσει το επιθετικό στυλ ηγεσίας του Μακρόν, το οποίο, όπως λέει, δείχνει μια ελιτίστικη περιφρόνηση για τους απλούς ανθρώπους.

«Το ερώτημα την Κυριακή είναι απλό: Μακρόν ή Γαλλία», είπε σε συγκέντρωση στη βόρεια πόλη Arras την Πέμπτη.

Μεταξύ των πρώτων ψηφοφόρων στο χωριό Σουιγ, κοντά στη βορειοδυτική πόλη Λε Μαν, ο δημόσιος υπάλληλος Πασκάλ Πολουέν, 56 ετών, είπε ότι ψήφισε τη Λεπέν λόγω απογοήτευσης με τον Μακρόν.

“Ειλικρινά, είμαι πολύ απογοητευμένος. Η Γαλλία μας δεν λειτουργεί καλά εδώ και χρόνια. Ο Μακρόν δεν έχει κάνει τίποτα για τα μεσαία στρώματα και το χάσμα με τους πλούσιους γίνεται όλο και μεγαλύτερο”, είπε.

Η Λεπέν, η οποία έχει επίσης επικριθεί από τον Μακρόν για τον θαυμασμό της στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτει τις κατηγορίες για ρατσισμό. Είπε ότι τα σχέδιά της να δώσει προτεραιότητα στους Γάλλους πολίτες για κοινωνική στέγαση και θέσεις εργασίας και να καταργήσει μια σειρά από επιδόματα πρόνοιας για αλλοδαπούς θα ωφελήσουν όλους τους Γάλλους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την καταγωγή τους.

Ο Jean-Daniel Levy, των δημοσκοπήσεων της Harris Interactive, είπε ότι οι έρευνες της κοινής γνώμης έδειξαν ότι η Λεπέν είναι απίθανο να κερδίσει, γιατί αυτό θα απαιτούσε τεράστιες αλλαγές στις προθέσεις των ψηφοφόρων.

Εάν επικρατήσει ο Μακρόν, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη δεύτερη θητεία, χωρίς καμία από την περίοδο χάριτος που απολάμβανε μετά την πρώτη του νίκη, και πιθανώς διαμαρτυρίες για το σχέδιό του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65.

Εάν τον καθαιρέσει, η Λεπέν θα επιδιώξει να κάνει ριζικές αλλαγές στην εσωτερική και διεθνή πολιτική της Γαλλίας και οι διαδηλώσεις στους δρόμους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως. Τα ωστικά κύματα θα γίνουν αισθητά σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Όποιος και να βγει στην κορυφή, μια πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει μια λειτουργική πλειοψηφία για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.

Πηγή: reuters.com

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας