ΚΟΣΜΟΣ

Kinder – έκπληξη | Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλας σε χώρες της Ευρώπης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει  η υπόθεση με τα μολυσμένα Kinder -έκπληξη. Η επιδημία Salmonellas απασχολεί εδώ και λίγα 24ωρα, οχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη  την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία κυρίως στους γονείς, καθώς έχει προσβάλει κυρίως παιδιά και νεαρά άτομα. Ο μικροβιολογικός αυτός κίνδυνος, βρισκόταν αυτή την φορά κρυμμένος σε ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για παιδιά, τα σοκολατένια αυγά Kinder εκπληξη, που κατασκευάζονται από τη Ferrero.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να υπολογίζεται σε πάνω από 100 πλέον. Η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις περισσότερες μολύνσεις με 57. Οι ασθενείς εντοπίστηκαν (βάσει της ημερομηνίας λήψης δείγματος για ανάλυση) μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, με την πλειοψηφία να επιβεβαιώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.  Όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως τώρα, είναι κάτω από 18 ετών, με το συντριπτικό 60% να αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Η Dr. Lesley Larkin, επικεφαλής επιτήρησης για τα γαστρεντερικά παθογόνα και ασφάλεια των τροφίμων (One Health) στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Διερευνούμε μια σειρά κρουσμάτων Salmonella που έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) και σε συνεργασία με τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας, τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τους προσβεβλημένους καταναλωτές και τα μικροβιολογικά δεδομένα από την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, έχουν εντοπίσει ότι τα κρούσματα συνδέονται.»

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας έχουν ήδη εκδώσει ανακοίνωση, συμβουλεύοντας το κοινό να μην καταναλώνει ορισμένα προϊόντα Kinder με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας μεταξύ Ιουλίου, 11 και 7 Οκτωβρίου 2022. Οι παρτίδες της Kinder Έκπληξη που εμπλέκονται, αφορούν συσκευασίες 20 γραμμαρίων και πακέτα των τριών αυγών x 20 γραμμάρια, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι κατασκευάστηκαν στο Βέλγιο.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα