ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Oι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Εξειδικευμένοι τεχνικοί εφαρμογών πληροφορικής, στελέχη τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τεχνίτες συγκαταλέγονται στις έξι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ειδικότητες στην Ελλάδα το 2022.

Εξειδικευμένοι τεχνικοί εφαρμογών πληροφορικής, στελέχη τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τεχνίτες συγκαταλέγονται στις έξι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ειδικότητες στην Ελλάδα το 2022.

Η Adecco κατέγραψε τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες, σε μια εποχή που ο κόσμος της εργασίας μετασχηματίζεται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων. Και σύμφωνα με τον cluster head του ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, Κωνσταντίνο Μυλωνά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις παγκόσμιες τάσεις και να προσδιορίσουμε τις θέσεις εργασίας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να είναι έτοιμο γι’ αυτές τις θέσεις και να διαθέτει το απαραίτητο μείγμα γνώσεων και δεξιοτήτων για να αντεπεξέλθει σε αυτές.

Αναλυτικά, η λίστα που ετοίμασαν οι σύμβουλοι του ομίλου Adecco στην Ελλάδα με τις «περιζήτητες θέσεις» είναι:

1. Τεχνικοί εφαρμογών πληροφορικής (Information Technology – IT)

Ακολουθώντας τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εργασίας, η τεχνολογία αναμφίβολα παίζει καθοριστικό ρόλο. Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι την πρώτη θέση στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα καταλαμβάνουν οι ειδικότητες που αφορούν προφίλ IT, προγραμματιστές (Senior Java Developers, Full Stack Developers) και Software Architects.

2. Ανθρώπινο δυναμικό (Human Recourses – HR)

Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τη σημασία του ταλέντου και το πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας. Η διαπίστωση αυτή ανέδειξε τη σημαντικότητα των ςτελεχών ανθρωπίνου δυναμικού. Οι πιο περιζήτητες θέσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν: HR Managers, HR Business Partners, Talent Acquisition Specialists, Senior Talent Acquisition Specialists & Payroll Specialists.

3. Επιστήμονες στη διαχείριση δεδομένων (Data Scientists)

Η διαρκής τροφοδότηση των επιχειρηματικών διαδικασιών με τα σωστά και λειτουργικά δεδομένα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων και την υποστήριξη στρατηγικών αποφάσεων των εταιρειών. Η επανάσταση στον χώρο της πληροφορίας και ο αντίστοιχος όγκος διαχείρισης δεδομένων (Data Management) καθιστούν τις θέσεις εργασίας που περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον τομέα περιζήτητες.

4. Εφοδιαστική αλυσίδα (Supply Chain)

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, υπάρχουν νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και τις συνεχιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι διαμορφωτικές αυτές τάσεις αλλάζουν «το παιχνίδι» στην παγκόσμια αγορά και ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα ως στρατηγικό καταλύτη στην επίτευξη των στόχων των εταιρειών. Αντίστοιχα διαμορφώνεται υψηλή ζήτηση για εργαζομένους που πλαισιώνουν το τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τα στελέχη του τμήματος προμηθειών και οι Logistics Managers.

5. Ειδικοί στο ψηφιακό μάρκετινγκ (Digital Marketing Specialists)

Σε αντίθεση με το Digital Μar-keting, το οποίο εξελίσσεται ραγδαία, οι παραδοσιακές τεχνικές του Marketing δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικές. Οι αγοραστικές μας συνήθειες συνεχίζουν να εξελίσσονται, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες αγορές πλέον πραγματοποιούνται μερικώς ή ολοκληρωτικά ηλεκτρονικά. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα brands να προσεγγίσουν πελάτες μέσα από email, videos, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης. Ειδικότητες άγνωστες μέχρι πρότινος, όπως για παράδειγμα το SEO (Search Engine Optimization), το UX (User Experience) και τα SOME (Social Media), συναντώνται ακόμα και στις μικρότερες επιχειρήσεις, τοποθετώντας το ψηφιακό μάρκετινγκ στην καρδιά των εταιρειών.

6. Τεχνίτες

Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά και δυσανάλογα σε σύγκριση με τον διαθέσιμο αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων όταν μιλάμε για τις «θέσεις γραφείου». Αντίστοιχη δυσκολία υπάρχει όμως και στην κάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν.

Πηγή

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα