ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Θεσσαλονίκη | Γνωρίζοντας την Κυκλική Οικονομία στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας

Εργαστήριο του ΣΕΒΕ με στόχο να προωθηθεί ο εδαφικός συντονισμός της προστασίας του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, στο Mediterranean Palace, στη Θεσσαλονίκη, Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων στο πλαίσιο του έργου BSB – CIRCLECON με κεντρικό θέμα τη διοργάνωση του ομώνυμου εργαστηρίου. Το Θεματικό Εργαστήριο (workshop) θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 17:00 – 20:30 online με θέμα: «Knowing Circular Economy in Black Sea Basin» με ταυτόχρονη μετάδοση στa social του ΣΕΒΕ https://www.facebook.com/events/423472642717954/ και https://youtu.be/-FXLNjdP8LE.

O ΣΕΒΕ συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου CIRCLECON, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020 και υλοποιείται με εταίρους από την Βουλγαρία, Γεωργία, Ουκρανία και Τουρκία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, γενικός του στόχος είναι να προωθήσει τον εδαφικό συντονισμό της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. «Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί πολύτιμο πόρο και είναι μια τεράστια ευκαιρία για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε βιώσιμη βάση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως τις εξαγωγικές», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το workshop αφορά στην ενημέρωση σχετικά με την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί μία προτεραιότητα της Ε.Ε. από το 2015 αλλά και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία. Η κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας την ενιαία αγορά και το δυναμικό των ψηφιακών τεχνολογιών, μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της ΕΕ και να προωθήσει τη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα μεταξύ των ΜΜΕ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος: «Ο επιχειρηματικός κόσμος και δη ο εξαγωγικός μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, και τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων που θα διαρκούν πολύ περισσότερο. Ο σχεδιασμός για την κυκλικότητα είναι το σημείο έναρξης της ανάπτυξης κάθε νέου προϊόντος ή υπηρεσίας στην κυκλική οικονομία. Υπολογιστές, οικιακές συσκευές, συσκευασίες και πολλά άλλα προϊόντα μπορούν να σχεδιαστούν µε γνώμονα την ανθεκτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανακατασκευή και την ανακύκλωση. Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» (CIRCLECON) θα αναδείξει όλες τις πτυχές των επιμέρους αυτών θεμάτων, τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους».Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στα κυκλικά πρότυπα για τις εξαγωγές και στον κλιματικό νόμο που σύντομα θα θεσπιστεί, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ, κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, ανέπτυξε τον ρόλο του ΣΕΒΕ στην υλοποίηση δράσεων του έργου BSB – CIRCLECON.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα