ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Brexit | Ευκαιρία για νέες συνεργασίες και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit | Ευκαιρία για νέες συνεργασίες και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου

Τις προοπτικές διεύρυνσης και βελτίωσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου – Ενημέρωση ελληνικών επιχειρήσεων για τις κύριες μεταβολές από 01.01.2021» που διοργάνωσε χθες 18.02.21 το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία, πέραν του ΣΕΒΕ–Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Enterprise Greece, του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Γιάννης Σμυρλής, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος εστίασε στα θετικά σημεία που δύνανται να προκύψουν από το Brexit και τις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα ώστε να αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, εξήρε τις παραδοσιακά ισχυρές και μακραίωνες σχέσεις που συνδέουν τα δύο κράτη, αναφέροντας ότι πάνω σε αυτές πρέπει να δομηθεί η συνεργασία στην post-Brexit εποχή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ η συνεργασία πρέπει να διευρυνθεί και σε νέους τομείς, πέραν των παραδοσιακών όπως είναι η ναυτιλία. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στον ναυτιλιακό κλάδο, τόνισε ότι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη έχουν πλέον μία τεράστια ευκαιρία να αποτελέσουν το επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής δραστηριότητας, ένα ρόλο που διαχρονικά κατέχει το Σίτι του Λονδίνου που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως μετά την Σιγκαπούρη.

Ως ώριμη αγορά χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο για τα ελληνικά προϊόντα ο Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, καθώς τυγχάνουν υψηλής αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, όντας ο 7ος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός. Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση -και μεσομακροπρόθεσμα η αύξηση- του μεριδίου που κατέχουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, καλώντας τες να διαχειριστούν σοφά το επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει από την υποτίμηση του ευρώ και τις λοιπές επιβαρύνσεις. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα από τη Βρετανία και τα λοιπά αγγλόφωνα κράτη αναφέροντας ότι η χώρα μας πρέπει να έχει άριστες σχέσεις με τις χώρες της Αγγλόσφαιρας, ενώ τόνισε ότι οι συνέργειες των δύο κρατών πρέπει να επεκταθούν σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, στην απρόσκοπτη μετακίνηση και μετοίκηση των πολιτών και στην ευρύτερη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα