ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Τουρισμός | Ο «κοιμώμενος γίγαντας» σε κρίση διαρκείας

Τουρισμός | Ο «κοιμώμενος γίγαντας» σε κρίση διαρκείας

Στην άβυσσο της αβεβαιότητας παραμένει και το 2021 η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας με τις προβλέψεις για την πορεία του κλάδου το τρέχον έτος να αναθεωρούνται συνεχώς με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές από την περσινή χρονιά που θύμιζε μαρτύριο της σταγόνας.

Η ομαλή πορεία του εμβολιασμού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις μεγάλες τουριστικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία) θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επανάκαμψη του στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού βάζει μία νέα μεταβλητή στην επιστροφή της κανονικότητας στην τουριστική βιομηχανία.

Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Μετά την πανωλεθρία που υπέστη ο κλάδος την περασμένη χρονιά, η ενίσχυση της ρευστότητας είναι καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την επιβίωση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ποσοστό της ανεργίας αλλά και την ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας. Κοινός παρονομαστής για ξενοδόχους, αερομεταφορείς, ακτοπλόους αλλά και επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης και ψυχαγωγίας είναι η κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια την ιδέα του ταξιδιού, αν και προβλέπεται πως θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.

Η παραγωγή, η ευρεία διάθεση, η αποδοχή των εμβολίων και η ταχύτητα των εμβολιασμών θεωρούνται καταλύτες για την δυναμική επάνοδο του τουρισμού μετατρέποντας έτσι το μεγάλο μειονέκτημα του 2020 της Ελλάδας σε ισχυρό πλεονέκτημα το 2021, αλλά και στα έτη που θα ακολουθήσουν.

Με τον τουριστικό κλάδο και τις συναφείς με αυτόν δραστηριότητες να συνεισφέρουν περίπου 30% στο ΑΕΠ, η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού. Άλλωστε, ο κυριότερος λόγος της ελεύθερης πτώσης του ΑΕΠ το 2020 ήταν οι σαρωτικές επιπτώσεις της κατάρρευσης των τουριστικών εσόδων τα οποία σημείωσαν βουτιά σχεδόν 14 δισ. ευρώ (από 18 δισ. το 2019 διαμορφώθηκαν σε 4,2 δισ. ευρώ στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2020). Πτώση κατά 1.74 δισ. ευρώ (-70,4%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 733 εκατ. ευρώ. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 76,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 2,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 20,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 49,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Το σαθρό παραγωγικό μοντέλο της χώρας και η αποκλειστική του εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία κλονίστηκε συθέμελα με την οικονομία να στροβιλίζεται σε υφεσιακή περιδίνηση διαρκείας. Στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται πως φέτος δύναται να καλυφθεί το 60% του απολεσθέντος τζίρου του 2019.

Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αν η σεζόν το 2021, εξελιχθεί ικανοποιητικά, ο τουρισμός θα έχει καταφέρει να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν την επέλαση του κορονοϊού.

Η κατάσταση θα εξελιχτεί ακόμα πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες, αλλά αν αξιοποιηθούν κατάλληλα τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει πλήρως από το 2022 και μετά, με τις αφίξεις να επανέρχονται στα επίπεδα του 2019 (33 εκατ. τουρίστες), ενδεχομένως και το 2025.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας