ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Έρευνα του Επιμελητηρίου για τις συνέπειες του lockdown στην οικονομική δραστηριότητα της Πιερίας

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Πιερίας σχετικά με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα του νομού.

Σε αυτή αποτυπώνονται με λεπτομέρεια οι απώλειες που προκλήθηκαν από την υποχρεωτική υπολειτουργία σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επιβλήθηκε κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Το στατιστικό δείγμα των μελών, σε επίπεδο νομού, είναι 1.135 επιχειρήσεις, σε σύνολο 9.752 δηλαδή ρωτήθηκε το 12%.

Στο δείγμα συμμετέχουν αναλογικά επιχειρήσεις των τριών τμημάτων του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού, της Μεταποίησης και των παροχής Υπηρεσιών.

Το Επιμελητήριο Πιερίας αποφάσισε να καταγράψει, με οικονομικούς όρους και σε τοπικό επίπεδο, το μέγεθος της κρίσης και την έκταση των συνεπειών της σε κάθε οικονομικό τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη του.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με την παρουσία των βουλευτών, των δημάρχων και της αντιπεριφερειάρχη ο σκοπός αυτής της καταγραφής είναι όχι μόνο η ακριβής χαρτογράφηση του πεδίου, επί του οποίου θα δοθεί η μάχη της επανεκκίνησης, αλλά και η καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση των παρόντων και μελλοντικών αιτημάτων  της επιχειρηματικότητας   για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το γενικό περίγραμμα της έρευνας παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενώ τα αναλυτικά στοιχεία των επιμέρους τμημάτων παρουσίασαν αντίστοιχα οι τρεις επικεφαλής των τμημάτων κ.κ Αλμαλιώτης (Εμπορικό) και Μπατάλας (Μεταποίηση) και η κα Φλογέρα (Υπηρεσιών). 

Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε τηλεφωνικά, κατά το διάστημα 05-01-2021 έως 22-01-2021, ανάμεσα σε 9.752, από τα 10.795 συνολικά, μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας. Εξαιρέθηκαν οι 1.043 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίες κατά το εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ανενεργές, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα και της ισχύουσας απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Το στατιστικό δείγμα των μελών, σε επίπεδο νομού, είναι 1.135 επιχειρήσεις, σε σύνολο 9.752. Ποσοστό 12%.

Kατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, το 86% των επιχειρήσεων της Πιερίας είχε πτώση του κύκλου εργασιών του, ενώ μόνο το 14% κατάφερε να αποφύγει τη μείωση.

Επίσης το μεσοσταθμικό ποσοστό της μείωσης του κύκλου εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων της Πιερίας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, είναι 62%.

Το μεσοσταθμικό ποσοστό μειωσης του κύκλου εργασιών στον εμπορικό τομέα αγγίζει το 60 %, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών το 66% ενώ η μείωση του κύκλου εργασιών στη μεταποίηση αγγίζει το 56%. 

Τμήμα Εμπορικό

Τμήμα Υπηρεσιών

Τμήμα Μεταποίησης

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα