ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ MEDIA

Πρόεδρος ΕΒΕ | Η ΝΔ επαναφέρει το θέμα του τελωνείου που είχε “παγώσει” επί ΣΥΡΙΖΑ

«Αιχμηρή» τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τύχη του τελωνείου Κατερίνης.

Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στη σύσκεψη του Σαββάτου την οποία συγκάλεσε από κοινού με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργο Κωνσταντόπουλο. 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρει  ένα θέμα το οποίο είχε «παγώσει» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι άμεσα θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από τους τοπικούς βουλευτές προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε το θέμα της μεταφοράς ή συγχώνευσης του τελωνείου να λήξει οριστικά με την παραμονή του στο νομό. 

Αφορμή για την ενεργοποίηση του Επιμελητηρίου υπήρξε έγγραφο το οποίο εστάλη στο τελωνείο Κατερίνης και στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούνται οικονομικά και άλλα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που συνηγορούν στη συνέχιση της λειτουργίας του τελωνείου και αποτρέπουν, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, οποιαδήποτε σκέψη για μετάθεση της έδρας του εκτός νομού Πιερίας. 

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία: 

Το Τελωνείο Κατερίνης κατατασσόμενο στην κατηγορία των Τελωνείων Πρώτης (Α’) Τάξεως, είναι από τα μεγαλύτερα επαρχιακά τελωνεία , σε όγκο συναλλαγών, της χώρας.

Η σπουδαιότητά του οφείλεται και στην προνομιακή  γεωγραφική θέση του, λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, την ΕΓΝΑΤΙΑ Οδό, την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τα κάτωθι παρατιθέμενα ποσοτικά στοιχεία του παρελθόντος έτους (2019),αποτελούν αδιά- ψευστη μαρτυρία υπέρ της αναγκαιότητας της παραμονής του στη σημερινή του έδρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  1. Έσοδα 2019: 10.000.000.- ευρώ
  2. Ετήσιο ενοίκιο: 16.000.- ευρώ
  3. Θέρμανση του κτηρίου όπου στεγάζεται και άλλα έξοδα, σε ετήσια βάση: 4.000.-ευρώ

Τα πάγια έξοδα απετέλεσαν για το 2019 μόνο το 0,2% των συνολικών εσόδων του.

Άρα από οικονομικής απόψεως είναι κάτι παραπάνω από υγιές και βιώσιμο.

ΟΓΚΟΣ ΕΤΗΣΙΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (2019)

Ο όγκος των συναλλαγών για το 2019 υπερέβη συνολικά τις 23.000  τελωνειακές πράξεις, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

  1. Εισαγωγές: 3000.-
  2. Εξαγωγές:   4000.-
  3. Δελτία αφίξεως αυτοκινήτων: 5.000.-
  4. Διασαφήσεις αποσταγμάτων και αυτοκινήτων: 9500.-
  5. Εκδόσεις Πιστοποιητικών Διαμετακόμισης: 2000.-

“Εκ των ανωτέρω, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η παραμονή του Τελωνείου Κατερίνης στη σημερινή του έδρα κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της Πιερίας”.

Επιπλέον ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε και στην απομάκρυνση του χημείου προτείνοντας να υπάρξει εισήγηση για την επαναφορά του στο νομό Πιερίας. 

«Ομοβροντία» απόψεων από όλους τους φορείς  για την παραμονή του τελωνείου στην Κατερίνη

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντοπουλος, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ Μαυρίδου άλλα και οι βουλευτές που παραβρέθηκαν Φ. Μπαραλιάκος, Α. Μάνη και Μπ. Σκούφα τοποθετήθηκαν υπέρ της παραμονής του τελωνείου στην Κατερίνη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Πασχάλης Πουρτσίδης που συμμετείχε στη σύσκεψη εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αν. Μανωλά πρότεινε την εγκατάσταση του τελωνείου σε κάποιο δημοτικό κτήριο του δήμου Πύδνας-Κολινδρού ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα λειτουργικά του κόστη.

Παράλληλα η κ. Μαυρίδου αναφερόμενη στην προοπτική επιστροφής του Χημείου πρότεινε την εγκατάσταση του στο χώρο του Διοικητηρίου όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το ΚΕΠ.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ωστόσο έθεσε την παράμετρο η ενδεχόμενη συγχώνευση τελωνείων ή η μεταφορά της έδρας να αποτελεί επιταγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. 

Κωνσταντόπουλος: Μάταιος κόπος οποιαδήποτε αναπτυξιακή σκέψη χωρίς υποδομές

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αναπτυξιακή σκέψη θα είναι μάταιος κόπος αν δεν υπάρχουν στην περιοχή οι αντίστοιχες υποδομές σημειώνοντας ότι η συγχώνευση των τελωνείων “είναι εκτός κάθε λογικής”.

Δείτε τις δηλώσεις του Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του Γιώργου Κωνσταντόπουλου μετά το πέρας της σύσκεψης:

Δείτε την εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου

About the author

Ελίνα Διαμαντόπουλου

Η Ελίνα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αθλητική εφημερίδα της συμπρωτεύουσας. Θα συνεχίσει θα εργάζεται σε αθλητικά έντυπα, αθλητικά ραδιόφωνα και γραφεία Τύπου στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία δεκαετία.
Το 2008 επιστρέφει στην Κατερίνη όπου δημιουργεί την οικογένειά της και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση. Σήμερα εργάζεται ως ανταποκρίτρια της TV100 στην Πιερία, ενώ παρουσιαζει την εκπομπή “Καθημερινά” που προβάλλεται Δευτέρα με Παρασκευή στις 16:00, στη DION τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας
Αγαπημένα της θέματα όσα αφορούν τον πολιτισμό, όχι μόνο γιατί σχετίζονται με τις σπουδές της αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι στα θέματα του πολιτισμού “κρύβονται” οι σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και γιατί κάθε θέμα, όπως η ίδια λέει, έχει με έναν διαφορετικό τρόπο και μία πολιτισμική διάσταση. Οι ανησυχίες της αυτές γύρω από τα θέματα του πολιτισμού την οδήγησαν σε πιο εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σχετικά με τη διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων....
Είναι παντρεμένη με το Χάρη και είναι μητέρα της Όλγας και του Γιώργου.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα