ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κωνσταντόπουλος: “Θεμέλιος λίθος της οικονομίας οι εξαγωγικές επιχειρήσεις”

«Ο κορονοϊός δημιούργησε αναμφίβολα σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά παρά τις δυσκολίες οι εξαγωγείς μεγιστοποίησαν την απόδοσή τους και απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι αποτελούν το θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας. Με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των πελατών τους, αναδείχθηκαν πανηγυρικά νικητές. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν, καθώς αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές στο α’ τετράμηνο 2020 αυξήθηκαν κατά 1,9%, με τα τρόφιμα και τα χημικά να πρωταγωνιστούν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών παρενεργειών της κρίσης από την κυβέρνηση, σημειώνει πως «τα μέτρα στήριξης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και βοήθησαν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στον ΣΕΒΕ προτείναμε πρόσθετα μέτρα αναφορικά με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση διαδικαστικών προβλημάτων εξαγωγικού χαρακτήρα, όπως η διευκόλυνση μετακινήσεων και η χορήγηση βεβαιώσεων καλής υγείας στους οδηγούς διεθνών μεταφορών».

Ταυτόχρονα, καλεί και τις τράπεζες να συμβάλλουν στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. «Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ έκαναν χρήση σε μεγάλο βαθμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά σε όλη αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συνεισφέρουν από την πλευρά τους και οι τράπεζες και να ελαττώσουν τις απαιτήσεις τους. Παρά τις χρηματοδοτήσεις και τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, τα κριτήρια για την ένταξη των πληγέντων επιχειρήσεων στα προγράμματα στήριξης παραμένουν πολύ αυστηρά με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να εξαιρούνται. Είναι μία ευκαιρία για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν το πελατολόγιό τους, αρκεί να προσαρμοστούν στις υφιστάμενες συνθήκες», αναφέρει.

Αναφορικά με την πιθανότητα να κατεβάσουν ρολά πολλές επιχειρήσεις από το φθινόπωρο, θεωρεί πως αυτό θα εξαρτηθεί από ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του «ότι οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα λειτουργήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά για να αποφύγουμε ένα δεύτερο καθολικό lockdown και την έκρηξη λουκέτων».

«Παράγω και εξάγω»

Την ίδια στιγμή, πιστεύει ακράδαντα πως η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματιστεί υιοθετώντας το δόγμα «Παράγω και Εξάγω». «Στον ΣΕΒΕ έχουμε υποστηρίξει εμφατικά και για πολλά χρόνια το μοντέλο «Παράγω και Εξάγω». Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να προσανατολιστεί προς αυτό το μοντέλο και να δημιουργήσει στρατηγική εξωστρέφειας και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Αν συνδυάσουμε τη στρατηγική αυτή με δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τότε η οικονομία μας θα ανακάμψει και με μεγαλύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους», τονίζει.

Συνεχίζοντας, προσθέτει πως «στον ΣΕΒΕ έχουμε θέσει ως στόχο οι εξαγωγές αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθουν σε 25% από 18% που είναι σήμερα και σε 50% από 37% που είναι σήμερα αν υπολογίσουμε και τις υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο αλλά για να συνεχίσουμε πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες δράσεις εξωστρέφειας με επίκεντρο επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ελληνικές περιφέρειες, πέραν των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτή τη στιγμή επικρατεί το παράδοξο ότι το 20% των επιχειρήσεων πραγματοποιεί το 80% των εξαγωγών, ενώ το υπόλοιπο 80% των επιχειρήσεων έχει μία αναιμική εξαγωγική δραστηριότητα».

Για τα 32 δισ. ευρώ της Ε.Ε., υποστηρίζει πως «η πρόταση αυτή αφορά σε δράσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά μας και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Επομένως με αυτό ακριβώς το σκεπτικό θα πρέπει να γίνει η προτεραιοποίηση της κατανομής των πόρων. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης, με επίκεντρο κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα χημικά και τα βιομηχανικά. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία, καθώς δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του makthes.gr για το επιχειρείν εν μέσω πανδημίας >

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας