ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Επιμελητήριο | Προτείνει παράταση στην προθεσμία για την “επιστρεπτέα προκαταβολή” και ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό

Μέσω της διαδικασίας επιστρεπτέας προκαταβολής

Το Επιμελητήριο Πιερίας παρεμβαίνοντας ενεργά υπέρ των ζωτικών συμφερόντων των μελών του και συμβάλλοντας στην ομαλή μετάβαση της Οικονομίας της χώρας στην κανονικότητα ,απέστειλε διά του Προέδρου του ,Ηλία Χατζηχριστοδούλου, στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, επιστολή με την οποία:

Επιμελητήριο | Προτείνει παράταση στην προθεσμία για την "επιστρεπτέα προκαταβολή" και   ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό

α) Προτείνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, στο καθεστώς χρηματοδοτικής ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέχρι την 01-06-2020 ,προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

β) Ζητεί την ένταξη στην εν λόγω χρηματοδοτική ενίσχυση, ακόμη και των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν απασχολούσαν προσωπικό, κατά την 31/03/2020.

Οι λόγοι ένταξής τους είναι προφανείς.

Πρώτον: Ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 130.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεύτερον: Αποτελούν ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, αφού η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα είναι πράγματι δυσχερής.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για ένταξη πληγέντων από την  πανδημία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο καθεστώς χρηματοδοτικής  ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΣΧΕΤ: ΦΕΚ Β’ 1645/03-05-2020

Κύριε Υπουργέ,

Συμμεριζόμενοι τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ιδικών σας προσω- πικά, για την ταχεία και ομαλή επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και τη μετάβασή της στη μετά COVID-19 εποχή με τις, κατά το δυνατόν, μικρότερες απώλειες, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψιν τα κάτωθι, σχετικά με την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής:

α) Λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού κόσμου για την οικονομική ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και της ,μέχρι στιγμής, ελλιπούς ενημέρωσης του σχετικά με τον τρόπο και τις απαραίτητες ενέργειες ,που απαιτούνται να προηγηθούν ,για την έγκριση των αιτημάτων και την εκταμίευση των αντιστοίχων ποσών, προτείνουμε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως την 01/06/2020, αντί της 15/05/2020 που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με το ως άνω ΦΕΚ.

β) Εκφράζουμε την ανάγκη να ενταχθούν οι δεκάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν, χωρίς να απασχολούν προσωπικό, στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, έστω και στη δεύτερη προαναγγελθείσα στο ως άνω ΦΕΚ φάση της ,δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασής τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της δραματικής μείωσης του τζίρου τους ,εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ευελπιστούμε στην υιοθέτηση των προτάσεών μας, οι οποίες εκτιμούμε θα συμβάλουν τόσο στη γρήγορη επανάκαμψη της Οικονομίας μας, όσο και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της χώρας.

      Ο Πρόεδρος

     Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα