ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ερευνα σε δύο σκέλη ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, ζητά έρευνα σε δύο σκέλη, τόσο για την ύπαρξη τυχόν οργανωμένης εγκληματικής δράσης εμπρηστών όσο και και για τυχόν βία κατά μεταναστών

Το ενδεχόμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη να οφείλονται σε οργανωμένη εγκληματική δράση εμπρηστών αλλά και να υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, προβληματίζει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και προς την κατεύθυνση αυτή ζητά με παραγγελία της από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης τη διενέργεια έρευνας δύο κατευθύνσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα αδικήματα υπό έρευνα όπως είναι η συγκρότηση ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που μπορεί να κρύβεται πίσω από τους εμπρησμούς.

Σχετικά με το άλλο σκέλος της παραγγελίας της για τους μετανάστες, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να διερευνηθούν σοβαρά αδικήματα όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή.

Η κ. Αδειλίνη αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία της:

«1. Ως προς τις καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές, τον εθνικό δασικό πλούτο, τις περιουσίες κ.λπ. πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά σας, να διερευνήσετε τα αίτια αυτών, σύμφωνα και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγγελία μας, μεταξύ των οποίων και τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ) και

2. Ως προς τα καταγγελόμενα στα ανωτέρω συνημμένα δημοσιεύματα, να διερευνήσετε την τέλεση εγκλημάτων, όπως της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθεσης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπαγής κατά συρροή, τετελεσμένης ή και σε απόπειρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συνδυασμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας