ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύλλογος Εκπαιδετικών Π.Ε Πιερίας: Οι εξετάσεις PISA στοχοποιούν και αποκλείουν μαθητές

“ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΕΣ” αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πιερίας στην ανακοίνωσή του.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

Μετά τη μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος την χρονιά που μας πέρασε, όπου σε ολόκληρη τη χώρα, ακυρώθηκαν οι εξετάσεις PISA, με αποχή των μαθητ(ρι)ών σε ποσοστό που ξεπέρασε το 60%, το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε και φέτος τη διεξαγωγή τους για τις 10/5.

Στις 10 Μαΐου καλούνται, και πάλι πιλοτικά, να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας «να χαράξει εκπαιδευτική πολιτική βάσει δεδομένων». Ωστόσο, ενώ το Φθινόπωρο, ανακοίνωνε πως οι εξετάσεις φέτος θα διεξαχθούν κανονικά σε όλα τα σχολεία της χώρας, τελικά επιλέγει πάλι μόνο 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.

Καταλαβαίνουν μάλλον εκεί στο υπουργείο πως ο δρόμος για την PISA δεν είναι απλή υπόθεση. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, μαθητ(ρι)ές, γονείς όπως αντιστάθηκαν και πέρυσι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, έτσι θα το κάνουν και φέτος!

Η ελληνική PISA, «το πνευματικό παιδί» του ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη), όπως χαρακτηρίζεται στο ενημερωτικό σποτ του ΥΠΑΙΘ (http://www.iep.edu.gr/pisa/) επιδιώκει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και τις διατυπωμένες θέσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ, να βρεθεί ένα μετρήσιμο μέγεθος για την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω σταθμισμένων τεστ με βάση τις επιδόσεις των μαθητ(ρι)ών, να απαγορεύσει κάθε εναπομείνουσα δραστηριότητα χαράς και δημιουργίας στο δημόσιο σχολείο, να το μετατρέψει σε ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο για μαθητ(ρι)ές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να συσχετίσει τα αποτελέσματά της άμεσα με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, οδηγώντας σε κατηγοριοποίηση των σχολείων. Το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να υποβάλλει τα παιδιά ως άλλα πειραματόζωα σε μια τυποποιημένη και αγχωτική διαδικασία, προκειμένου δήθεν το κράτος να μετρήσει τι πάει λάθος στην εκπαίδευση! Στην πραγματικότητα, επιδιώκει να μεταφέρει τις ευθύνες των ελλείψεων, των χρόνιων προβλημάτων που το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα έχει αναδείξει και διεκδικεί την επίλυσή τους, στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητ(ρι)ών και των γονιών τους!

Η εδραίωση των εξετάσεων PISA θα μετατρέψει το δημοτικό και το γυμνάσιο σε «φροντιστήρια» όπου το άγχος για να βγει η ύλη θα ενταθεί και θα καλύψει κάθε τι που δεν μετριέται, το παιχνίδι, τη φαντασία, τη γνώση, την ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία, εν τέλει τη χαρά.

· Καλούμε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που τους/τις εμπλέκει το ΥΠΑΙΘ στη διαδικασία, να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η δουλειά τους σε «φροντιστήριο» προετοιμασίας των παιδιών! Να συνεχίσουν τη εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη τους, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητ(ρι)ών τους.

· Προχωράμε σε κοινές συσκέψεις ενημέρωσης και συντονισμού ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ και συλλόγων και ενώσεων γονέων.

· Δηλώνουμε καθαρά ότι η «υποχρεωτικότητα» που επικαλείται το ΥΠΑΙΘ μόνο στόχο έχει να εκφοβίσει! Δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τα παιδιά αν δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Καλούμε σε αποχή/μη συμμετοχή τους στις εξετάσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΕΣ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA,

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας