ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ρομά hackers άρπαξαν 2 εκατ. ευρώ με κομπιούτερ στα τσαντίρια – Η Ασφάλεια Κατερίνης έφτασε στα ίχνη τους

Μεγάλο κύκλωμα, με «αρχηγείο» στην Αγία Βαρβάρα και το Ζεφύρι, υπέκλεψε τα προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών και άρπαξε από τραπεζικούς λογαριασμούς 2 εκατ. ευρώ-  Επιχειρηματίες, λογιστές μεγάλων εταιρειών, υπεύθυνοι κέντρων διασκέδασης, ένας μητροπολίτης και μοναχές στη λίστα των θυμάτων.

Μέσα από σύγχρονα συστήματα υπολογιστών, τα οποία είχαν επιμελώς κρυμμένα στα τσαντίρια των καταυλισμών, και με τη βοήθεια ενός άριστα οργανωμένου call center αποκτούσαν με ιδιαίτερη ευκολία πρόσβαση σε απόρρητα τραπεζικά δεδομένα και παράλληλα αποσπούσαν χρηματικά ποσά είτε μέσω «τηλεφωνικών εξυπηρετήσεων», είτε με τη δημιουργία ειδικών ιστότοπων-πιστών αντιγράφων εκείνων των τραπεζών, φτάνοντας στο σημείο να ξεγελάσουν μέχρι και λογιστές μεγάλων εταιρειών.

Κέντρα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η Αγία Βαρβάρα και το Ζεφύρι Αττικής, εκεί όπου δυσκολεύεται να φτάσει η Ελληνική Αστυνομία. Οι διαβόητοι Ρομά χάκερ είχαν φτιάξει και τη δική τους άτυπη «σχολή», καθώς εκπαίδευαν νεότερους Ρομά με έφεση στους υπολογιστές πώς να σπάνε συστήματα και να υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών.

Η συνολική λεία του κυκλώματος, που αποδείχτηκε πολυπληθές και με ειδική δομή, φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ! Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Κατερίνης δρούσε ανά την επικράτεια και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε προσομοίαζαν σε εκείνες έμπειρων χάκερ που συνηθίζουν να παρεμβαίνουν σε κρατικής φύσεως δεδομένα.

Εντύπωση προκαλεί η διάρθρωση της σπείρας, όπως άλλωστε και ο τρόπος με τον οποίο αποσπούσε κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, ενώ κατάφερνε να έχει και συνεργούς που με αμοιβή 500 ευρώ παραχωρούσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για μεταφορά των κλεμμένων χρηματικών ποσών.

Πιο κρίσιμος αποδείχθηκε, ωστόσο, ο ρόλος των χάκερ της οργάνωσης που έναντι αμοιβής χιλιάδων ευρώ δημιουργούσαν ειδικούς συνδέσμους και ιστοσελίδες που έμοιαζαν με εκείνες των τραπεζών, φτάνοντας να ξεγελούν ακόμη και επιχειρήσεις. Φρόντιζαν δε να στρατολογούν δεκάδες άλλους Ρομά που έπιαναν θέση στο ειδικά διαμορφωμένο και σύγχρονο call center απ’ όπου τηλεφωνούσαν στα θύματα την ίδια στιγμή που οι χάκερ έστηναν παγίδες.

Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων τους

Οι δράστες εκμεταλλεύονταν συχνά είτε την κοινωνική είτε την οικονομική θέση των θυμάτων για να προωθήσουν τις απάτες τους. Κατάφερναν, δε, να εξαπατούν ακόμη και λογιστές εταιρειών, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας δεδομένα. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων τους περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, υπεύθυνοι γνωστών κέντρων διασκέδασης, μητροπολίτες, ακόμη και μοναχοί/ές!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ξενοδόχου Κ.Β. από την Κάρπαθο, την οποία έπεισαν να τους γνωστοποιήσει τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας της απ’ όπου απέσπασαν 128.700 ευρώ. Θύμα των χάκερ έπεσε και ο υπεύθυνος γνωστού κέντρου διασκέδασης επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, από τον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου υπεξαίρεσαν 15.000 ευρώ, ενώ ένας ιδιοκτήτης πολυτελούς ξενοδοχείου από τη Σαντορίνη είδε να κάνουν φτερά από τον τραπεζικό του λογαριασμό 135.000 ευρώ.

Από ιδιοκτήτη γνωστού beach bar στην Ιο άρπαξαν με την ίδια μέθοδο 138.000 ευρώ και από ιδιοκτήτη καταστήματος με κυνηγετικά είδη επί της οδού Πειραιώς 60.000 ευρώ. Από υπεύθυνη λογιστηρίου ασφαλιστικής εταιρείας στην Κατερίνη υπεξαίρεσαν 5.000 ευρώ και από βοηθό λογιστηρίου εταιρείας με έδρα το Αιγίνιο Πιερίας 125.886 ευρώ.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να εξαπατήσουν μέχρι και εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, από τους οποίους πήραν 21.400 ευρώ, χρησιμοποιώντας άγνωστους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και μια μοναχή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ερμούπολη της Σύρου, από την οποία υπεξαίρεσαν 49.500 ευρώ. Θύμα των Ρομά χάκερ έπεσε άλλη μια μοναχή της Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους της Καθολικής Εκκλησίας, από την οποία απέσπασαν 49.500 ευρώ. Από την ιδιωτική κλινική «Λευκός Σταυρός» στην Αθήνα απέσπασαν συνολικά 105.975 ευρώ, εξαπατώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Προκειμένου να μεγεθύνουν την πλεκτάνη, οι Ρομά εκμεταλλεύονταν ακόμη και τη «Διαύγεια», όπως και κρατικές επιχορηγήσεις, στις οποίες πατούσαν για να αλιεύσουν περισσότερα θύματα με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας. Στις περιπτώσεις δε που ήθελαν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ χρησιμοποιούσαν στα τηλεφωνήματα και τρίτο πρόσωπο, το οποίο έπαιζε τον ρόλο είτε λογιστή είτε συγγενή του προσώπου που τηλεφωνούσε.

87 «χτυπήματα» σε έξι μήνες

Σε αυτό το σημείο ενδιαφέρον έχει η ακτινογραφία της δράσης των Ρομά κατά τους τελευταίους μήνες. Οπως αποκαλύπτεται, τα χτυπήματα ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2022, με τις απάτες συνολικά, μέσα σε διάστημα περίπου έξι μηνών, να φτάνουν τις 87 και η λεία τα 2 εκατ. ευρώ. Τα κέντρα από όπου ξεκινούσε το στήσιμο της πλεκτάνης ήταν το Ζεφύρι και η Αγία Βαρβάρα.

Εκείνο που αποδεικνύεται είναι η μεγάλη εξοικείωση με τα λεγόμενα ευάλωτα σημεία του Διαδικτύου, δηλαδή τα σημεία που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν προκειμένου να δημιουργήσουν πλατφόρμες με τις οποίες θα παραπλανούσαν τα υποψήφια θύματα. Αρχικά η σπείρα κατάφερνε να πείσει τους δικαιούχους λογαριασμών με διαφόρων ειδών προσχηματικές ενέργειες να της παραχωρήσουν απόρρητα τραπεζικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα