ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αυτή είναι η νέα διάταξη για αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και θα μπει σε διαδικασία ψήφισης προβλέπεται αφαίρεση βαθμών από -5 ως -10 για βαρεία παράβαση, όπως αυτή που διαπιστώθηκε από την ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ενώ καταργείται η κείμενη νομοθεσία που ίσχυε ως σήμερα με την ποινή του υποβιβασμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη θα χάσουν βαθμούς από την υπάρχουσα βαθμολογία, ως τιμωρία. Και έτσι πλέον ο Ολυμπιακός αποκτά σημαντικό προβάδισμα στην μάχη του πρωταθλήματος μιας και περνά ξανά πρώτος.
Η χθεσινή εισήγηση της ΕΕΑ έφερνε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη εκτός πρωταθλήματος, τιμωρώντας τους έτσι για την σχέση πολυϊδιοκτησίας. Η απόφαση της ανεξάρτητης ΕΕΑ άναψε «φωτιές» στο ελληνικό ποδοσφαιρικό και πολιτικό σκηνικό. Ο ΠΑΟΚ βγήκε και μίλησε για πόλεμο εναντίον του, δάκτυλο του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ έκανε λόγο για «εντολοδόχο» αναφορικά με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Φτάσαμε στο σημείο οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα να αποδοκιμάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έξω από τα γραφεία της ΝΔ να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.

Σήμερα η κυβερνητική παρέμβαση με νέα τροπολογία σώζει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη από την καταστροφή. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ποινές που προβλέπονται, περιλαμβάνουν αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμών και πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα ποικίλλει, ανάλογα με την περίσταση.

Μενδώνη: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο

Την νομοθετική ρύθμιση που συνιστά επί τις ουσίας μια σολομώντειο λύση, υπερασπίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία εθεάθη να εξέρχεται από το μέγαρο Μαξίμου στις 5 το απόγευμα. Η επιλογή Μενδώνη έγινε αφενός επειδή είναι υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και τύποις προΐσταται του Αθλητισμού, αφετέρου διότι εκτιμήθηκε ότι η παρουσία του Λ. Αυγενάκη ίσως προκαλούσε αντιδράσεις.

Στην σύντομη παρέμβασή της η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι με την τροπολογία «επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε διαπίστωση παραβάσεων του αθλητικού νόμου».
«Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανα τους την νέα ρύθμιση . Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρηση της ποινής στο πλαίσιο που ορίζει ο νομοθέτης» τόνισε η υπ. Πολιτισμού για να προσθέσει: «Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».
Οπως υπογράμμισε ακόμη η Λίνα Μενδώνη «η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον Αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει έναν νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα μας αυτό επιδιώκουμε με την τροπολογία. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώριο για οποιαδήποτε ένταση είτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία -Αποχή από ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-Λύση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Γ. Ψυχογιού κατήγγειλε την τροπολογία ως «απαράδεκτη» και αρκέστηκε να πει για τη στάση του κόμματός του «θα δούμε τι θα κάνουμε στη διάρκεια της συζήτησης » προαναγγέλλοντας ονομαστική ψηφοφορία. Μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε και που αργότερα κατατέθηκε το σχετικό αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκινήσει η ονομαστική.

Ετσι, η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη στις 13:00.

Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επέλεξαν την αποχή καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για τις ποινές σε θέματα πολυιδιοκτησίας

Αυτό είναι το Νομοσχέδιο που καταθέτει ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τις ποινές που θα επιβάλλονται στο εξής στα θέματα πολυιδιοκτησίας:

Στην αιτιολογική έκθεσή της η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα:  

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις. 

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης  ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. 

Με την παρ.  4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας